Tatra-vormileib

Koostisosad:

• 750 ml piima
• 50 g tatart
• 800 g rukkijahu
• 200 g täisteranisujahu
• 4 tl soola
• 80 g värsket pärmi
• võid või õli vormi määrimiseks
• 2 spl piima
• 1 tl õli

Valmistamine:

1. Lase piim keema ja sega hulka tatar. Keeda tatart nii kaua, kuni see on pehme. Seejärel lase tatra-piima segul natuke maha jahtuda.
2. Sega omavahel mõlemad jahusordid ja sool. Keskele tee väike lohk ja pudista sinna värske pärm.
3. Lisa jahusegule tatra-piimasegu ning sõtku kogu tainast nii kaua, kuni see tuleb kausi servade küljest lahti. Vajaduse korral lisa natuke sooja piima juurde.
4. Vormi tainas palliks ja sõtku seda jahuga kaetud pinnal edasi umbes 10-15 minutit, kuni tainas enam ei kleebi ja on mõnusalt sile.
5. Raputa kausi sisse natuke jahu ja pane tainas jälle kaussi tagasi. Kata kauss köögirätikuga ja lase sellel soojas kohas 45 minutit kerkida, kuni tekkinud tainas on kahekordistunud.
6. Sõtku tainast veel üks kord ja vormi sellest piklik päts. Tõsta pätsike rasvainega määritud kandilisse leivavormi (35 cm pikk) ja lase sellel jälle 45 minutit soojas kohas kerkida.
7. Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Sega piim õliga ja pintselda selle seguga leivapätsi. Tee leivale terava noaga risti-rästi sisselõikeid ning küpseta ahju alaosas umbes 1 tund.
Valmis!

Õunaleib pistaatsiapähklitega

Koostisosad:

• 40 g värsket pärmi
• 2 tl mett
• 450 ml leiget vett
• 800 g täisteranisujahu
• 50 g nisukliisid
• 2 tl soola
• 120 g tükeldatud pistaatsiapähkleid
• 120 g tükeldatud kuivatatud õunu

Valmistamine:

1. Lisa pärm ja mesi väiksesse kaussi ning kalla peale 100 ml vett. Lahusta pärm vee ja mee sees, kuni on tekkinud ühtlane vedelam mass. Lase segul 15 minutit soojas kohas seista.
2. Sega suures kausis omavahel täisteranisujahu, nisukliid ja sool ning lisa segule pärmisegu ja ülejäänud vesi. Sõtku tainast kätega umbes 10 minutit.
3. Lisa kaussi ka pistaatsiapähklid ning kuivatatud õunad. Pane tainas sooja kohta 45 minutiks kerkima.
4. Sõtku tainast veel üks kord ja vormi sellest ovaalne leivapäts. Tõsta leib küpsetuspaberile ja lase sellel soojas kohas veel 15 minutit kerkida.
5. Eelsoojenda ahi 220 kraadini. Pintselda leiba veega ja tee sellele terava noaga paar sisselõiget. Seejärel küpseta leiba ahju alumises osas umbes 30-40 minutit.
Head isu!

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee