Kahest viimasest kontserdist on alust põhjalikumalt kõneleda. Vana kalendri järgi teisel, uue kalendri järgi nejateistkümnendal juulil 1862 toimus Kuressaare linnuse kapiitlisaalis Anseküla luteriusu koguduse pastor Martin Körberi eestvõttel kontsert, kus 40 rahvarõivais lauljat kandsid ette kakskümmend eestikeelset ja ühe saksakeelse laulu. Seda etteastet kogunes kuulama umbes nelisada inimest, kellest mõistagi ei mahtunud kõik ära siia saali või kõrvalruumidesse, mistõttu osa sündmusest osa saada soovinud huvilisi kuulas kontserti väljas lahtiste akende taga. Sel, nõukogude okupatsiooniajal esimeseks ilmalikuks koorikontserdiks nimetatud üritusel kanti tegelikult ette päris märkimisväärne hulk vaimuliku sisuga muusikat. Küll aga seisnes kontserdi erakordsus selles, et eestikeelne koorimuusika väljus siis esmakordselt kirikuseinte ja ühe koguduse kitsaks jäänud raamidest. Tähtpäevakontsert ei ole siiski kokku seatud pelgalt Martin Körberi poolt eesti koorimuusikasse toodud lauludest. Kuulda saab lihtsalt vanu häid isamaalisi laule. Kuid selle kontserdi esimene laul on siiski just Martin Körberi poolt eesti rahvale antud. Lühikeste vahelelugemistega meenutatakse pooleteistsaja aasta taguse muusikasündmuse olulisust meie tänapäeva kultuurikontekstis.

Kell 23.00 algab kapiitlisaalis Tobiase keelpillikvarteti kontsert "Hiline Mozart ja viirastused". Tänavune Kuressaare lossi öö pakub kontserdi kava koostaja Aare Tammesalu sõnul ainulaadse muusikaelamuse. Tund enne keskööd vilksatab Tobiase Keelpillikvarteti mängijate poognate alt Wolfgang Amadeus Mozarti kultusteose Väikese öömuusika viies (!) osa. Viirastuslik Menuett koos trioga on üldlevinud arvamuse kohaselt kadunud või hävinenud ja seetõttu kontserdisaalides ei kõla. Muusikateadlased vaidelvad aastakümneid, kas ülituntud ja armastatud Serenaadi KV 525 osade arvu on vähendanud kellegi kuri käsi või on seda teinud hoopis heliolooja ise. Fakti, et esialges versioonis viieosalise teosega tegemist oli, et vaidlusta aga keegi. Kadunud noodilehtede avastamislugu ei nõustunud kvarteti liikmed paljastama, sest tegemist olevat üsna kummalise juhtumiga. Igal juhul kõlab Väike öömuusika 6. juulil 2012 kell 23 kapiitlisaalis oma esialgsel kujul ja sellisena ilmselt esimest korda Eestis. Kontserdi teiseks teoseks valitud Klarnetikvintetis A-duur soleerib Petri Judin Soomest. Õhtuhämaruses segunevad reaalsus ja viirastused ning juba loojunud Päikese kuma taevaserval saadab suure muusikageeniuse eluõhtul loodud meistriteoseid.

Kõigil lossi öö üritustel osalemiseks piisab vaid muuseumipileti lunastamisest. Sissepääs lossi ööle on avatud kl. 23.00-ni, üritus lõppeb südaööl. Kõik saarlased ja Saaremaa külalised on ülalloetletud üritustele lahkesti osalema kutsutud!