Eraldatus kui privileeg

"Eraldatus mandrist annab saarele teatud eelised, põhiliselt selle, et saarel ollakse urbanistlikust tormilisest arengust eemal - kõik on rahulikum ja looduslähedasem," toob Karmen Paju välja Saaremaa eripära, lisades, et selline keskkond muutub järjest hinnatavamaks. "Mida rohkem maailm linnastub, seda tugevamini hakkab toimima paralleelne protsess - kel vähegi võimalik, tuleb otsima eraldatust ja rahu." See loob omakorda eeldused väiksemate ja rahulike sihtkohtade arenguks, kuhu inimesed tahavadki tulla ennekõike lõõgastuma. Saaremaa ja Kuressaare on ka eestlaste hulgas armastatud sihtpunkt, kuhu suve jooksul vähemasti korra tulla soovitakse. "Kuressaare on linn, mis meenutab mõnedele lapsepõlvemaad, teistele aga pakub uusi elamusi ja emotsioone," sõnab Karmen Paju.

Turismi hea mõju

"Meil on selles mõttes hästi läinud, et Saaremaal ja Kuressaarel on väga hea maine," kinnitatakse Turismiinfokeskusest kodusaare positiivset kuvandit. Kuressaare on väärika ajalooga kuurortlinn ühes traditsioonidega, mida tuleb hoida ja mille baasil jätkata. „Vahel arvatakse, et kõik, mis puudutab arendustegevusi ja investeeringuid, tehaksegi turistide tarbeks, tegelikult võidab sellest ennekõike kohalik elanikkond. Tänu sellele, et meil on linnas seitse spaahotelli, suurepärane kergliiklusteedevõrgustik, erinevad tooted ja teenused, väga palju toitlustusettevõtteid, on meil väga mõnus elukeskkond," näeb Karmen Paju turismi tajutavat ja tuntavat mõju.

Suvi 2012

Suvitajad on tee Kuressaarde leidnud ja välisturiste liigub. Kuressaare Turismiinfokeskus võttiski just esimese suvekuu statistika kokku: „Võrreldes eelmise aasta sama ajaga ilmnes küll langus, sest päikest ja suvesoojust pole juunis suurt olnudki ja viimane mõjutab eriti siseturiste. Meile tuleb tihti kõnesid Tallinnast või Tartust küsimusega, kuidas Kuressaares ilm on. Plaanitakse Saaremaale tulla, kuid pilvise ilma ja vihma korral jäädakse ilusamat ilma ootama," nendib Karmen Paju. Küsimusele, mida Kuressaarele soovida, vastab ta: "Soovin, et kohalikel inimestel oleks eelkõige tervist, tööd ja rõõmsat meelt, siis on ka kõik muu olemas! Kui kohalikud inimesed tunnevad ennast siin hästi, siis on võimalik tegeleda ka külastajate võõrustamisega."

Siinkohal valik turismiinfokeskuse soovitusi vaba aja veetmiseks meie kuurortlinnas:

Kuressaare on tuntud kui spaahotellide linn. Praeguseks on linnas kokku seitse spaahotelli, kus pakutakse head enesetunnet ja positiivseid emotsioone andvaid raviteenuseid ning spetsiaalseid kehahooldusprotseduure. Heaolu on seotud igapäevaste aspektidega nagu võime lõdvestuda, rahulik uni, energiavarud, hea ainevahetus - tegelikult kõigega, mis tähendab hästifunktsioneerivat organismi. Nii tunneb inimene vähem vajadust aseainete (maiustused, alkohol, tubakas) või ka antidepressantide järele.

Kuressaare Supelrand on üks soojema mereveega liivarandasid Eestis. Tänu madalaveelisele ning kiiresti soojenevale lahele on see väga sobilik lastega peredele. Randa on paigutatud välitualetid ja riietuskabiinid. Lastele on rajatud atraktsioonidega mänguväljak, kus on nii ronimist, kiikumist kui liivas hullamist, lapsevanemad saavad aga kõike mugavalt jälgida.

Sel aastal saavad kõik soovijad proovida vee peal kõndimist. Kuressaare supelrannas ootab huvilisi zorbingu pall. Zorbing on lõbu eesmärgil sõitmine-jooksmine suure läbipaistvast plastikust palli sees. Jäädes ise kuivaks, saab pallis proovida n-ö vee peal jooksmist, ennast keerutada, kukerpalle teha, olla lihtsalt atraktiivne.

Saaremaale on jõudnud uus ja põnev surfiliik - aerusurf ehk SUP surf (stand up paddle surf), millega saad suve jooksul tutvust teha Kuressaare Supelrannas. Hawaii juurtega aerusurf on alguse saanud surfist, kui surfiinstruktorid oma õpilastest parema ülevaate saamiseks seisid püsti surfilaual.

Linnas on täismõõtmetega 18 rajaga golfiväljak, selle kõrget kvaliteeti on spetsialistid tunnistanud väga heaks. Kindlasti pole golfiväljak mõeldud üksnes külaliste tarbeks, see on väga mõnus puhkeala ka linnakodanikele ja ümberkaudsetele inimestele. Saare Golf kutsub kõiki huvilisi tasuta tutvustusüritusele iga kuu viimasel pühapäeval. Vilunud õpetaja juhendamisel saad teha ka päris esimesed löögid golfiväljakul.

Kuressaare on ilmselt üks väheseid, kui mitte ainuke, linn Eestis, millele saab jalgrattaga peaaegu ringi peale teha mööda linna ümbritsevaid kergliiklusteid, mida on kokku üle 20 kilomeetri. Kadakaväljade vahel jalgrattaga liiklemine võimaldab sõitu nautides imetleda loodust ja linna arhitektuuri, mis ulatub keskaegsest linnusest moodsate spaahotellideni. Jalasirutuseks on ideaalsed kergliiklusteede vahetusse lähedusse jäävad linnuvaatlustornid, kust avanevad kaunid panoraamid nii Abruka saarele kui Kuressaare lahele, niisamuti teede veeres olevad puhkekohad.

Turismihooaeg toob endaga kaasa rohkearvuliselt külalisi ja huvitavaid suvesündmusi. Suvekuude igal nädalal toimub Kuressaares üritusi, mida tasub külastada. Toimuvad Saaremaa Ooperipäevad, Kuressaare lossi öö, Rahvakultuuri õhtud, Kuressaare Merepäevad, Muhu tulevikumuusikafestival Juu Jääb, Kuukino kuurhoone terrassil jne. Heaks abiliseks kultuurihuvilistele on Kuressaare Suvesündmuste voldikud, mis sisaldavad endas kõiki suuremaid suveüritusi. Eesti ja inglise keelsed trükised on saadaval raekojas asuvas turismiinfokeskuses.

Kuressaare linnuse vallikraavis saab sõita paadiga. Paate ja ka jalgrattaid rendib Kuressaare lossipargis asuv ZurraMurra kingipood-kohvik. Heameel on nentida, et uuele elule on ärganud Kuressaare Kuurhoone, kus 20. sajandi alguse hõnguga ja suviselt helge miljöö pakub puhkehetke igale toidunautijale.

Kui jalgrattasõit on enamikel inimestel selge, siis tasakaaluliikuriga Sina-sõbraks saamine võtab paar minutit aega. Elektri jõul liikuvate tasakaaluliikuritega saab Kuressaares sõita alates juulist. Sõitmisest saadav elamus on kindlasti proovimist väärt! Segwayga sõitja peaks kaaluma vähemalt 35 kg. Kiirust arendavad need sõidukid 20 km/h ja ühe laadimisega saab läbida umbes 40 km.

Ja veel! Kuressaares on parkimine tasuta - see on üks mõnusamaid asju ja seda oskavad hinnata nii linnarahvas kui ka meie külalised.

Turismiinfokeskuse peamiseks rolliks on Eestit külastavate turistide teenindamine, andes Eesti kohta turismiinformatsiooni ning innustades seeläbi külastajaid Eestis pikemalt viibima ning turismiteenuseid tarbima. Igas maakonnas eksisteerib üks riiklikult kaasfinantseeritav turismiinfokeskus, mis eelistatult paikneb maakonna kõrgeima turismipotentsiaaliga asukohas. Kuressaare raekoja esimesel korrusel asuv turismiinfokeskus kuulub Kuressaare linnavalitsuse struktuuri ja on kaasfinantseeritud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse poolt.