Hea kino aasta

Kuressaare PÖFF seab end sisse Kuressaare Linnateatris, mis on kinole igati kodune paik. Esimene kinoseanss toimus tänases linnateatri majas juba 1923. aasta detsembris. Linnateatrile on kino samuti südamelähedane: aasta alguses toetas Kultuuriministeerium  filmikunsti toetusprogrammist Kuressaare Linnavalitsuse projekti „Kuressaare Linnateatri Hea kino aasta 2012". Projekt koosneb kolmest osast: esmalt uuemate Eesti filmide ja dokumentaalfilmide aastaringne programm ning sellele lisanduv väärtfilmiprogramm linnateatris, siis kahekuine suvine Kuursaali korraldatud Kuukino programm ja viimaks kinoaastat sümboolselt kokku võttev PÖFF.

Omaksvõetud TeatriKino

„Inimeste soov ja tahtmine kinos käia on tagasi tulemas," räägib Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas, nentides samas, et Divas on vaatajate arv iga aastaga langenud. Põhjuseks peab ta kinopubliku tõusnud teadlikkust, suurenenud ootusi ja paljudele mittesobivat keskkonda. Nõudlus on kvaliteetsete filmide järele ja seda tühikut on jõudumööda täitma asunud Kuressaare Linnateater. „Suur kummardus neile, et nad on selle raske ülesande enda kanda võtnud. Seda enam, et teater on ennekõike etendusasutus ja kino näitamine on nendele teisene tegevus. Seda enam on heameel tõdeda, et inimesed on TeatriKino rõõmuga omaks võtnud ja seal hoolega käima hakanud. Järelikult on filmide valik Kuressaare publikule sobinud."

Kolmekordistunud publik

PÖFFist osasaajate arv on samuti rõõmustavalt kasvanud. 2008. aastal, kui me alustati, oli vaatajaid kokku 201, eelmisel aastal kasvas vaatajate arv 651-ni. Arvestades, et 2009. aastal jäi Kuressaare PÖFF majanduslikel põhjustel vahele, on kolme festivaliaastaga kohalik PÖFFi publik kolmekordseks kasvanud. Loodetavasti leiavad vanad ja uued kinosõbrad nüüdki meelepärast vaatamist. Filmid valib professionaalne PÖFFi programmimeeskond ja kultuurinõunik usub, et linnadele on tehtud üsna piiratud võimalusi arvestades võimalikult hea filmivalik.

Kõike ei saa

 „Tavaliselt on meie PÖFFi programmis olnud 5-7 filmi, lisaks näitused, muusikaprogrammid jm. Filmide hulk sõltub ühelt poolt Kuressaare linna rahalisest toest ja lisarahastusprojektide edukusest, kuid aasta-aastalt on üha määravamaks saanud hoopis festivalifilmide linastusõigustega seotud küsimused. Kuna tegemist on väga uute filmidega, siis näidatakse neid festivalidel vaid loetud korrad. Esimeses järjekorras  näidatakse filme festivali pealinnas Tallinnas. Valikuvõimalusi kitsendab ka filmitehnika tohutu kiire areng, mistõttu on  tänavusel PÖFFi festivalil väga suur hulk võistlusfilme juba digitaalselt. Vastavad filmiprojektsiooniaparaadid on täna Tallinna ja Tartu kinodes. Eesti väikekinod töötavad praegusel hetkel kas siis 16 mm filmiprojektsioonide aparaatide või uuemate DVD Blue-Ray projektsiooniaparaatidega, mis on ka linnateatril.

Eesti Film 100 ja PÖFF

Eelmisel aastal avati PÖFFi Eesti filmiplakatite näitusega „Eesti filmiplakat 1965-2005". Näitus on jõudnud ära käia Budapestis ja Helsingis ning lõpetab aasta ilmselt Tallinnas kinos Artis. Koostatud näitus anti Kuressaare linna poolt kingitusena üle Eesti Filmiarhiivile. Eesti filmikunsti 100. sünnipäeva puhul on käimasolev kinoaasta möödunud tavapärasemast pidulikumas meeleolus. Ehkki juubeliprogrammil "Eesti film 100 / Eesti filmi aasta" ja PÖFFil taotluslikku kokkupuudet pole, on Kuressaares need programmid PÖFFi avaõhtul seotud. Festivali külaliseks on dokumentaalfilmi režissöör Mark Soosaar, kellega publikul on enne avafilmi võimalus kohtuda. Eesti Film 100 raames linastub Soosaare film „Pavarotti in Estonia". Teatrimaja fuajeedes on vaatamiseks üles pandud ka kaks filmindusega seotud näitust: Mark Soosaare fotonäitus „Minu elu kui filmis" ja Saaremaa Muuseumi poolt kokku pandud esemeline näitus „100 aastat kino Saaremaal".

Piletiinfo

Enne filmiseansi algust tasub aegsasti kohale tulla ja näitustele pilk peale heita. Ajavaru on iseäranis oluline neile, kes soovivad piletit kohapealt vahetult enne seansi algust osta: „Kui tuleb 100 inimest 10 minutit enne seansi algust korraga piletit ostma, tekivad tahes-tahtmata järjekorrad," mõtiskleb Heli Jalakas ja soovitab pileti võimalusel eelmüügist osta. Piletilevi kaudu müüakse igale seansile 50 piletit, ülejäänud piletid on müügil linnateatri kassas (avatud E, T kell 16-18; K, N, R 11-14). Tänu Kuressaare linna, Kultuuriministeeriumi ja Kultuurkapitali toetusele on PÖFFi piletihinnad tavaseansi piletihindadest ühe euro võrra odavamad: täispileti hind on 3 eurot ja õpilase ning pensionäri sooduspileti hind 2 eurot.

Arendav meelelahutus

Heli Jalakas tunneb heameelt veel selle üle, et PÖFFiga on sõbraks saanud ka suur hulk koolinoori. „Kindlasti ootan südamest sellelgi aastal kooliõpilasi festivalist osa saama. Meil on olnud siiani väga hea koostöö kirjandusõpetajatega, kes on õpilastele andnud ülesandeks filmiarvustusi kirjutada. Peale festivali retsensioone lugedes on olnud mul tõeliselt hea meel näha, kuidas filmi vaatamine, sellesse süvenemine, hilisem arutlemine ja süvitsiminek ning oma mõtete kirjalik väljendamine on kooliõpilastele jaoks arendav protsess."

Sümbioos hea muusikaga

Kvaliteetset filmielamust on täiendamas kõrgtasemel muusikud. 1. detsembril astub Kuressaare Kuursaalis üles Inglismaal resideeruv Ola Onabule - 21. sajandi hingestatud artist, kelle muusikat on esitatud maailma suurimatel lavadel, Montreali ja Vancouveri džässifestivalidel. 7 albumit välja andnud muusik on jaganud lava maailmakuulsate artistidega nagu Al Jarreau, Dianne Reeves, Joe Zawinul, Roberta Flack, Natalie Cole, Roy Hargrove, Gladys Knight ja Patti LaBelle. 2. detsembril, esimesel advendil esineb Ola Onabule koos ETV tütarlastekooriga ka Laurentiuse kirikus.

1. detsembri õhtul astub Hotell Arensburg Lounge Muusas publiku ette Pierrejean Gaucher' trio Melody Makers Prantsusmaalt. Pierrejean Gaucher on rahvusvaheliselt tunnustatud kitarrist, kelle aktiivne muusikukarjäär algas juba 1970ndate lõpus. 30 aastat peale oma esimese albumi ilmumist tuli kitarrist mõttele avaldada austust "möödunud sajandi" bändidele. Selleks kutsus ta kokku koosseisu, kus kitarri täiendavad trummid ja tšello.

Tule ja saa osa elamuslikust nädalalõpust filmi ja muusikaga!