Vaadates tabelit üksikute aastate lõikes, on hea meel tõdeda, et Kuressaare on esikümnes püsinud viimased viis aastat, olgugi et eelmise nädala alguses esitletud esialgsetes andmetes asetses Kuressaare 2011. aasta tulemusega 15. kohal. Konsultatsiooni- ja koolituskeskus Geomedia teavitas Saaremaa omavalitsusjuhte, et 8. oktoobril esitletud KOV-i võimekuse indeksi 2011. aasta andmetes leiti eksimus. Nimelt oli 2011. aasta kohaliku omavalitsuse finantsolukorda iseloomustava komponendi koondtulemuse tabelites (viie näitaja järgupunktide keskmine) andmete tõstmisel tekkinud ebatäpsus. Parandatud andmetest nähtub, et Kuressaare paikneb 2011. aastal 10. kohal.

„Kuressaare on piirkonnana igati elamisväärne ja turvaline ning loodame, et meie kõigi ühiste pingutuste tulemusena kasvab tulevikus heaolu linnas veelgi," sõnas linnapea ja toonitas, et päris kindlasti ei soovi me areneda statistikatabelite pärast, küll aga saadakse tabeleid analüüsides kasulikku informatsiooni sellest, millele edaspidi rohkem tähelepanu pöörata.

Kohaliku omavalitsuse võimekuse indeks näitab linna või valla erinevate võimete summat (nt kvantitatiivne võimekus ehk ressursid, süsteemi mitmekesisus, suhteline võimekus) ehk kohalike omavalitsuste üksuste potentsiaali midagi ära teha.

KOV-indeksi arvutamist alustatakse üksikute indikaatorite väärtustest. Iga indikaatori väärtuste alusel järjestatakse kohaliku omavalitsuse üksused ning vastavalt positsioonile paremusjärjestuses antakse neile punktid. Üksikute indikaatorite järgupunktide keskmistamisel on saadud kohaliku omavalitsuse võimekuse kuue komponendi indeksi väärtused ning nende keskmistamisel kohaliku omavalitsuse võimekuse üldindeks.

Kõik huvilised saavad analüüsitulemustega tutvuda Siseministeeriumi kodulehel.

KOV-võimekuse TOPP 10, 2008-2011, sulgudes järgupunktid

1. Rae vald (85,7)

2. Viimsi vald (84,7)

3. Tallinna linn (80,7)

4. Saku vald (80,7)

5. Saue linn (79,7)

6. Harku vald (79,5)

7. Jõelähtme vald (77,3)

8. Kuressaare linn (76,2)

9. Tartu linn (75,3)

10. Ülenurme vald (74,1)