Näiteks Saksamaal tagavad elu võimalikkuse erinevates hajaasustusega maapiirkondades just väikeettevõtjad, pereettevõtted. Suurettevõtted on loomulikud tähtsad, kuid väikeetevõtjatel on oma, täiesti eriline roll," rääkis avaettekandes maavanem Andres Metsoja. ,,Kohalik omavalitsus võiks siin ,,seemnerahaga" toetada planeeringut ja igati abistada. Selline ettevõtluse vorm ei ole ainult arendaja üksikhuvi."

SA Pärnumaa Turism juhataja Kaire Ilus tutvustas sihtasutuse tegevusi ja uut Eesti turismiarengukava 2014-2020. ,,Pärnust väljasõidukeskused on praegu Kurgja, Soomaa ja Kihnu. Teeme tööd selle nimel, et turism ei oleks ainult suvine sissetulekuallikas," rääkis Ilus. Hetkel ollakse orienteeritud vene turule ja ära on tehtud mahukas töö andmebaaside koostamisel.

TTÜ Geoloogia Instituudi vanemteadur Olle Hints tutvustas Kurgja lähedal Särghaual asuva instituudi välibaasi rajatavat maateaduste ja keskkonnnatehnoloogia õppekeskuse projekti. Peatselt töid alustav Pärnu REV peab järgmisel aastal tellijale üle andma renoveeritud kompleksi, kus on loengusaal, kivitöötlemise õpikoda, õppeklass ja kõik vajalik aastaringseks majutuseks. Planeeritud tegevused on kõik haridusliku sisuga: laagrid noorgeoloogidele, õpetajate koolitus, välipraktikad jne. Mahukas kivimiproovide hoidla võimaldab arenda rahvusvahelist teadustööd geoloogia valdkonnas. ,,Õppeprogramm peab olema seotud koolide õppekavadega. Lapsi köidab see, kui saab ise käed külge panna. Saame kive lihvida, teha meeneid ja uurida kivimeid lähemalt," rääkis Hints.

Päeva lõpetuseks tutvustasid oma tooteid ja ettevõtmisi piirkonna väikeettevõtjad. Samliku endises koolimajas matkamaja pidav Indrek Bachman rääkis suvel korraldatavatest kanuusõitudest (algavad Türi lähedalt, lõpevad Vihtras) ja laagritest. Samas palus ta kõiki, kel alles vanu fotosid Samliku koolist või meeles kooliga seotud huvitavaid lugusid, endaga kontakti võtta.

Orikülas Kaatarusaare talus mahetootmisega tegelev Kadri Kontkar rääkis, et turustab enda kätega rajatud aia saadusi oma kaubamärgi all seni peamiselt linnades. Tema valmistatud naturaalne astelpaju-, mustasõstra-, vaarika-, tomati- ja õunamahl, kõrvitsa-astelpajumoos, letšo, supipõhjad ja erinevad maiused on müügil peamiselt talupoodides Viljandis, Raplas, Rakveres ja Tallinnas.

Harri Poom tutvustas Saare-Tõrvaaugu aiandustalu ning kutsus kõiki istikuid ostma ja koolitustele.

Ligi 30 000 külastajaga hooajal on Kurgja Talumuuseum vaieldamatult piirkonna suurim turistimagnet. Direktor Monika Jõemaa lubas turismiasjalisi ka tulevikus uuesti kokku kutsuda, et ühiselt aru pidada, kuidas väikeettevõtjad leiaksid oma toodete-teenuste müügiga selles valdkonnas rohkem nii kõlapinda kui turgu.