Elan Muugal, Maardu linna territooriumil. Siin vahetub alates märtsikuust prügiveo firma. Endine firma Adelan prügiveod küsis minu 150-liitrise prügikoti eest 1 euro ja 6 senti. Leian, et minu pensioni suuruse kohta täiesti talutav hind.

Konkursi võitnud Ragn Sells küsib sama koguse prügi äraveo eest alates märtsikuust aga 4 eurot ja 80 senti. See tähendab 452-protsendist hinnatõusu.

Hinnatõusu juures häirib mind hinna kujunemine sõltuvalt "toodetud" prügi kogusest. Kuivõrd minu 150 liitrit maksab 4,8 eurot, siis on minu toodetud prügi kuupmeetri ehk tuhande liitri hind 31,99 eurot.

Samas need kodanikud, kes toodavad prügi näiteks 5 kuupmeetrit, maksavad 14,40 eurot ehk siis 2,88 eurot ühe kuupmeetri eest. Eriti hea hind on kogusel 4,5 kuupmeetrit. Selle koguse prügi veo eest peab maksma 7,20 eurot ehk vaid 1,6 eurot kuupmeetri eest.

Hindade tabel on pikk, kuid tendents on selline, et mida vähem prügi, seda kallim. Üritasin läbi rääkida nii vedajaga kui ka tellijaga (Maardu linnavalitsus), kuid vastus oli, et nii on otsustatud ja kõik. Põhjenduseks toodi, et väikeste koguste korjamine nõuab pikemat läbisõitu. Nõus, kuid kahtlen hinna proportsioonide õigsuses.

Mina teen siit järelduse, et väiketootjad peavad osaliselt maksma suurtootjatele peale. Väiketootjad on enamasti 1-2 inimesega vanakeste pered, väga tagasihoidliku pensioni saajad, või väikelastega pered.

See on järjekordne näide sellest, kuidas karistatakse ühiskonna kõige nõrgemaid. Pealegi ei tohiks inimesi karistada vähese prügi tekitamise eest. Peaminister Andrus Ansip ütles elektrihinna tõusu kohta, et vähema tarbimise eest tuleb vähem maksta. Prügimajanduses on aga arusaam vastupidine.