21. detsembri hommikul avastasid Uhtna lasteaia kasvandikud rõõmsa üllatusena, et jõuluvana oli nende saali endale elupaigaks valinud – mantli kenasti varna riputanud, magamisaseme korralikult üles teinud ja välisjalatsid susside vastu vahetanud. Mis siis muud kui hommikupudrule ja oma õnnemandlit otsima! Või mis õnnemandlit – õnn oli jõuluvana näol juba leitud ja taadi lubadus pisut kauemaks kohale jääda oli igati hea algus oivalisele päevale.

Jõulutaadile kolimisteenust pakkunud lasteaiaõpetajad ja ideeautor Heli Vassar nentisid, et kiirustamise kõrval peab jõulude jaoks aega olema. Nii kavandatigi traditsioonilise jõulupeo asemel jõuluhommik. Lapsele on oluline, et jõuluvanaga saab vabas õhkkonnas suhelda, mitte pooljoostes ja närveerides oma salm ette kanda.

Nii jätkuski kõigil kasvandikel aega ennast koos emade-isade või vanaemadega erinevates töötubades turgutada – õpetajate Laidi, Piia ja Galina juhendamisel looduslikust materjalist imeilusaid jõulukaarte meisterdada, koos Mari, Kaie ja Kristaga piparkooke küpsetada ning õpetaja Heliga erinevaid jõulumänge mängida. Võistelda said ka emadisad ja sõbralik jõulusokk hoidis kogu ettevõtmisel tunnustavalt mökitades silma peal. Aeg-ajalt astus töötubadesse sisse ka jõulutaat, et laste tegemisi vaadata ja juttu puhuda. Tegemiste vaheajal käisid kõik rühmad loomulikult ka kingitusi saamas, sest päkapikud olid taadile kõik heateod juba varakult ette kandnud.

Julgen kinnitada, et jõuluvana sisseseadmine just Uhtna lasteaias ei olnud juhus, vaid näitas ikka seda, et lasteaiapere on olnud tubli, töökas ja üksmeelne, sest teatavasti toob jõulutaat kinke ikka ainult headele lastele ja headele õpetajatele. Valmis ju kohalik jõulumaa samuti meeskonnatöö tulemusena, pakkudes rõõmu lastele, tegijatele endile kui ka külalistele. Ega muidu vallavanem Peep Vassiljevi ja haridusspetsialist Ia Müüri näolt siiras jõulurõõm oleks vastu peegeldunud. Hommikupooliku olid vabaks võtnud ka paljud emad ja isad, kes said samuti niimoodi koos lastega jõuludest rõõmu tunda.

Õnneks jagus häid lapsi ka Uhtna kooli, sest päev hiljem tulid jõuluvanad koolimajja koguni kahekesi.

Kohe kui kogu koolipere ettekantud „Tühjade susside saladus“ publiku tunnustava aplausi saatel lahenduse leidis, oli aeg kingituste jagamiseks küps. Päkapikud olid seekord väikese vingerpussi visanud ja osa kommipakke koolimaja peale ära peitnud ning need oli vaja vihjete abil üles otsida. Jõuluvana ja peokülaliste valvsa pilgu all said oma kommipaki kooli kõige nooremad ja kõige vanemad ehk siis 1. ja 9.klassi õpilased.