Aasta Küla 2012 nominendid, esiplaanil Sikeldi külavanem Marve Reede

Sealt edasi andis Ülle Rüüson, külaliikumisele hoo sisseandja ja väsimatu jälgija, et hoog ei raugeks, ülevaate möödunud aasta tegemistest, millest suurim saavutus oli külaelu edendamiseks Leader projekti elluviimine. Külade Ühendus (kelle eesmärk, nagu nimigi ütleb, on ühendada külasid) esitas Raplamaa Partnerluskogule toetustaotluse „Rapla valla külaelu edendamise projekt 2012 - Külad nähtavaks!", mis pälvis kõrge hinnangu ja otsuse täismahus rahastamiseks.

Selle kõige aktiivse eestvedamise tänuks anti Ülle Rüüsonile üle autasu Rapla Maakonna Külade Liidu tegevjuhi Anne Kalfi ja liikumise Kodukant juhi Kaie Toobali poolt. Sõna võtsid veel Rapla Vallavolikogu kultuurikomisjoni esimees Väino Sassi, vallapoolse tänuedastajana kultuurinõunik Maie Kuusemets ja Raplamaa Partnerluskogu tegevjuht Jaak Vitsur, kes rääkis Leaderi toetustest Rapla vallale ja julgustas ikka ka uuel perioodil oma ideede elluviimisel Leaderist toetust küsima. 

Sädeinimesed. Vasakul Rapla valla Sädeinimene 2012 Maarika Nurmsoo

Et tühi kott püsti ei püsi, kinnitati vahepeal ka keha ja kalorite kontrolli all hoidmiseks hoogsaks jalakeerutuseks andis rohelise tule ühemehebänd, koosseisuks Raen Väikene, kes üksiti ka Raadio Elmar saatejuht-produtsent, kes omil sõnul on „meediasse suundunud pillimees", mitte vastupidi.

Küla pillub Sädemeid

Kui taas laudade taga istet võtnud külade esindajad olid põgusalt endid tutvustanud, hakkas Ülle Rüüson nende hulgast välja hõikuma „sädelevamaid", ehk siis teisisõnu Rapla valla Sädeinimesi.

Käepigistuse ja kiidukirja järele sammusid riburadapidi nominendid, keda kokku nädalapäevade jagu: Aivi Meister - Nõmme küla eestvedaja, Leaderi projektis külade kolme ristsõna autor, artiklid valla- ja maakonnalehes külade tegemistest; Marve Reede - Sikeldi küla hing, algataja ja kaasaja, Alu kandi sidusrühma juht; Andres Tozen (kes üritusel kahjuks ei saanud osaleda) - Valtu külavanem, leiab sponsoreid, on ise kõikides tegemistes juht; Aive Kalamäe - Kelba küla külavanema proua, vastuvõtja ja küla esindaja erinevatel üritustel, alati kõige ilusama kleidiga ja külalistele mokkamööda kostitaja; Sandra Mägi - Röa külavanem, Hagudi kandi sidusrühma juht; Kairi Kaadu - Purila külaelu eestvedaja.

Rapla valla Sädeinimene 2012 säraga pärjati Maarika Nurmsoo -külavanem Kuusiku külas, mis on Ülle Rüüsoni sõnul väga keeruline ja rohkearvuline küla, seal panna inimesed välja tulema ja tegutsema on juba midagi!

Talgutel osales suisa 60 inimest ja südamepäev olnud Kuusikul kõige ägedam.

Teadmiste mõõdupuu ehk väike vallamälukas Millises ulatuses külainimene töötegemise-hingetõmbamise kõrvalt ka mälu ja vaimu turgutab, seda asus testima Uusküla külavanem Armar Paidla, kes korraldas viktoriini vallakesksete küsimustega. Peamurdmist jagus (valla) servast serva - näiteks kelle käe alt on vormunud Linna Pea kuju (Elo Liiv); mis aastatel vuras Tallinna-Virtsu raudteeliinil rong läbi Rapla (1931-1968); mitu trepiastet tuleb mõõta, et jõuda Rapla kirikus nulltasandilt kellatorni (punktipealt 100); väiksemast külast Rapla vallas (tillemaks osutus Seli-Nurme 11 elanikuga); veel oli küsimusi presidendi vastuvõtul käijatest, Rapla valla sõprusvaldadest, Alu mõisast, raplamaise kirjaniku Avo Kulli teostest jne. Igapäevaelu häirekella puudutavaks küsimuseks saab ehk pidada seda, kui palju on kehtivaid alkoholimüügi lube Rapla vallas, vastuseks oli suht mõtlemapanev arv 49. Uuriti ka, mille järgi on saanud nime koosviibimiskoht Arturi Trahter, lõbusaimaks vastuseks pakuti omaniku nimena „Arthur von Trahter".

Kokku murdis omavahel teadmistepiike küllaltki tasavägiselt 6 koondvõistkonda. „Kuldmedali" vääriliseks tõusis pjedestaalile Valtu küla, vaid kahe punkti kaugusel jagasid kahte alumist astet Raka-Nõmme JMT ja HaPu Siil (lahtiseletatuna Hagudi-Purila-Sikeldi). Võistkonnaks moodustus ka kõlalt täiesti arvestatav uustulija-küla Röamulla (ehk siis Röa ja Palamulla).

Aasta Küla 2012

Et ajuragistamisest ülekuumenenud päid jahutada, sai ohjad vahepeal enda kätte taas Väikene Raen ja tantsupõrand täitus pikema jututa lustiva rahvaga. Peale särtsakaid tantsuringe sättis Ülle Rüüson taaskord end sõna võtma, sedakorda siis Aasta Küla 2012 mahahõikamiseks.

Äramärkimist ja kiidukirjaga innustamist leidsid Röa küla - Hagudi kandi külade spordipäeva korraldamine, vallalehes tegevuste kajastamine; Nõmme küla - KOP viidaprojekt, „Teeme Ära" talgud, Naabrivalve sektori loomine, vallalehes sellekohane artikkel, ohutuspäev külas; Kuusiku küla - Naabrivalve sektor, „Teeme Ära" talgud, suvelõpuüritused ja jaanipäevaprojekt, vallalehes artiklid; Palamulla küla - infotahvli paigaldamine ja talgud, vallalehes artikkel; Valtu küla - arendatud välja valla ainsama ujumiskohaga puhkeala koos rannavolleplatsiga (Leader projekt), küla keskkonna arendamine, „Teeme Ära" talgud, valla ja maakonna üritustele kaasa aitamine.

Külade reas tegijaima, ehk siis Aasta Küla 2012 tiitli sai enda kanda aktiivne uus tulija Sikeldi küla, kelle aasta tegemistesse mahtus Naabrivalve sektori loomine, KOP viidaprojekt, vastlapäeva ja jaanitule traditsiooni jätkamine igal aastal erinevas talus, küsitluse läbiviimine, kus uuriti külarahva soove, mida külaselts saaks nende heaks teha, küla logo ning kodulehe loomine ning tegevuste kajastamine vallalehes.

Tänukirjad ulatati ka Kuusiku-Nõmme külale külaplatsi tegemise ja viitade paigaldamise, Hagudi külale Naabrivalve sektori loomise ja talgute korraldamise ning Mõisaaseme külale esimeste külatalgutega mahasaamise eest.

Kokku osales üritusel 13 küla: Kelba, Kuusiku, Nõmme, Sikeldi, Purila, Hagudi, Röa, Raka, Kodila, Palamulla, Uusküla, Valtu, Kuusiku-Nõmme.

Tunnustust, innustust ja tänu jagati kõigile, muuhulgas sai suu magusaks külade kokkutulekupildiga kujundatud ümbrisesse pakendatud šokolaaditahvlitest ja paljud osalenud saavad edaspidi hommikukohvi rüübata Rapla Valla Külade Ühenduse logoga tassist. Üritus täitis kõigiti oma eesmärki - tänu jagati ja võeti tänuga vastu ning lahkuti kinnistunud tundmusega, et aetakse õiget asja.