Teatri- ja muusikamuuseumi (TMM) direktor Ülle Reimets ütles, et esialgu soovisid nad muuseumi väga aidata, paraku pani sellelegi otsusele piirid raha, kuna ministeerium Tobiase muuseumi investeeringuteks lisaraha ei andnud. Kolmapäeval tabas Reimetsa aga väga halb üllatus - kui nad avasid Tobiase muuseumis asuva pianiino, oli näha, et see on seest hallitanud, spoonid lahti ja ühes jalas koid sees. "Pikk niiskuses hoidmine on kahjustanud kõiki nelja pilli, mida muuseumis hoitakse," kinnitas Reimets ning rõhutas nii muuseumi direktori kui peavarahoidja vastutust: "Mina ei julgeks oma töömaale sellist auku lasta tekkida - see on väga murettekitav ja jama lugu." Teda üllatas ka see, et isegi saarel tegutsevad Tobiase selts ja Tobiase nimeline Kärdla muusikakool ei korralda helilooja sünnihoones mitte ühtegi üritust: "Mida te siis teistelt ootate kui hiidlased ise oma varandusest ei hooli?" küsis Reimets.

Loe pikemalt Hiiu Lehest.

Muuseumi kodulehel seisab tekst:

Käina alevikus asuv arvatavalt 1839. aastal ehitatud maja on Eestis üks vanemaid säilinud alevitüüpi elamuid. Selles majas sündis 29. mail 1873. aastal köstri ja orelimeistri Johannes Tobiase paljulapselise pere teise lapsena tulevane helilooja ja orelikunstnik, Eesti süvamuusika rajaja Rudolf Tobias. Esimesed muusikaõpetused ja katsed komponeerimises said teoks just nende seinte vahel. Pere lahkus Hiiumaalt 1885. aastal, kui Rudolf oli 12-aastane.

Helilooja sünnimajas olev ekspositsioon annab põhjaliku ülevaate R. Tobiase elust ja loomingust. Liikudes vanas köstrimajas, saadab külastajat Rudolf Tobiase vaikne muusika.

Vaata fotosid siit.