Kellel ja kuidas tekkis idee anda välja ulgu-Eesti pop-, rock- ja kergema muusika kogumik?

Olen seda mõtet veeretanud juba viimased kümme aastat. Just nii kaua olen jõudumööda oma isiklikku väliseesti plaadikogu koostanud. Vaiko Eplikut hakkas teema sügavamalt huvitama aasta tagasi. Aga heleda leegiga põleva isiksusena oli ta kärme tegutsema ning tema kogu on nüüdseks minu omast juba suurem. Kaudselt on projektiga seotud palju häid muusikainimesi. Aga lõpliku valiku selles osas, mis plaatidele jõuab, tegi ettevõtmise hing ja projektijuht Vaiko. Mina olen kolmikplaadiga kaasa tuleva raamatukese autor.

Kui palju oli sealsest kerge- ja popmuusikaelust kuni iseseisvuse taastamiseni teada? Tõenäoliselt üks väheseid, kelle loomingut siin tunti, oli kupletist Olaf Kopvillem.

Raudsest eesriidest jõudis läbi väga vähe artiste. Kui Eesti iseseisvus, puhusid muusikamaastikul juba uued tuuled. Seepärast ongi see hea ja põnev jäänud nüüd juba aastakümneteks vaka alla. Huvitaval kombel tuleb selle tulemusena kogu eesti popmuusika ajalugu korrigeerida. Leidsime mitmes valdkonnas “esimesi pääsukesi”, keda varem ei teatud.