„Seal tehakse juba pikemat aega mingeid uusi inimkatseid, kus proovitakse eri kellaaegadel ja muudel erinevatel tingimustel inimeste närvikava," tulistab vallakodanik Raido valla facebooki lehel. „Kui raske tööpäev on seljataga ja soovid kodupoes kiirelt piima- leiba osta, võidki unistama jääda. Iga kord 17-18 vahel kassas on pikad sabad ja veel kaks-kolm inimest saalis, kes panevad kaupa laiali, selle asemel, et kassasse istuda," sekundeerib Raido pahameelele Marge.

Comarketeid opereeriva ABC Supermarketsi juhatuse liige Ain Taube kinnitab, et poeketi teenindusstandard näeb ette maksimum 4-5 inimese pikkuse kassajärjekorra. „Töögraafikute koostamisel planeeritakse tipptundideks rohkem, aga kui mõnel päeval on lisaks puuduvatele töökätele mõni haigestunud või mõni vastutustundetu lihtsalt ei ilmu tööle, siis ongi olukord kahjuks selline, et me ei suuda oma teenindusstandardit täita," nentis Taube.

Müüjate palgad tõusevad

 „Selle poe kontseptsioon mulle meeldib - suur valik tooteid ja samas ei pea jalgu villi jooksma. Aga need lõputud sabad rikuvad tõesti muljet. Kusjuures olen kassapidajatelt uurinud, mis jama on ja pigem on probleem selles, et ei leita töötajaid. Siinkohal tõesti tasuks mõelda ikkagi selle peale, et kassapidajale 1-2 eurot tunnis rohkem maksta ja mitu kassat töös hoida," soovitab kauplusekunde Diana.

Rääkides jaekaubandusest üldisemalt, tõdeb ka Taube, et tööjõuprobleem on suur. Kaupluste arv on kasvanud, aga töökäsi jääb paraku vähemaks. „Eriti keeruline on olukord just Tallinna lähipiirkondades nagu Laagri ja Viimsi, kus on juba pikemat aega häid töötajaid raskem leida, kui ükskõik millises Tallinna linnaosas. Lisaks kasvab igal sügisel tööjõu vajadus ka tänu sellele, et paljud noored jätkavad õpinguid," selgitab Taube. Tänaseks on mehe sõnul Laagri kaupluses olukord juba leevenenud ja loodetakse paari lähema nädala jooksul kõik vakantsed ametikohad täita. Selle kiiremaks saavutamiseks otsustas ettevõtte rakendada 2013. aastaks planeeritud palgatõusu juba 1. oktoobrist 2012. „Kutsun siinkohal kõiki tublisid ja töökaid inimesi kandideerima meie vabadele töökohtadele," ütleb Taube.

ABC Supermarket vabandab kõikide klientide ees, kes olid sunnitud Comarketi halba teenindust taluma. „Meie kohus on nüüd usaldus kiiresti taastada - teeme selle nimel kõik mis võimalik," lubab Taube.