Millised on 2011. aasta märksõnad teie maakonnas?

Lääne maakond 2011 - vähem inimesi ja ressursse, rohkem pingutust. Aasta alguses lepiti Läänemaa Kärajatel erinevate sektorite esindajate vahel kokku maakonna arengueesmärkides aastani 2025.

Kahetsusväärne on, et ka avaliku sektori poolt osutatavad teenused hääbuvad meie külades ja kolivad tihedamalt asustatud piirkondadesse. Suund on, et avaliku teenuse kvaliteet tõuseb tiheasustatud aladel elavate inimeste jaoks hajaasustatud elanike arvelt. Läänemaal elab ühel ruutkilomeetril keskmiselt 11 inimest, Eesti vastav näitaja on 31.

Samas on olnud edukas aasta kultuurikandjatele - rohkelt auhindu ja tähelepanu üle-Eestiliselt ja rahvusvaheliselt, kohalikust mastaabist rääkimata.

Mida positiivset ja negatiivset aasta kaasa tõi?

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas rahuldada täies mahus Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledži taotluse Tervisedenduse ja Rehabilitatsiooni Kompetentsikeskuse loomiseks. Keskus luuakse Haapsallu, et tagada ettevõtluse teaduspõhine arendamine kohaliku ravimuda ja taastusravi baasil.

Noarootsi vallas avati Sutlepa Vaba Aja Keskus, mis valmis Kohalike Omavalitsuste investeeringutoetuste kava 2009-2012 (KOIT-kava) toel. Noarootsi vallas avati ka Keskkonnainvesteeringute Keskuse rahastatud Loodusõppekeskus.

Nii väikese kogukonna jaoks on see väga oluline asi - ühel aastal valmisid mitu suurt investeeringuobjekti.

MTÜ Läänemaa Turism osales rahvusvahelises projektis, mille üheks konkreetseks tulemuseks on nutitelefonidele mõeldud turismiteemalise rakenduse MobiTourist loomine. Tegemist on uudse teenusega Eestis.

Vormsile, mis on saareline omavalitsus, moodustas maavanem perearsti teeninduspiirkonna ja eduka avaliku konkursi tulemusena leiti piirkonnale perearst.

Eesti Rahvusringhääling võttis taas tööle Lääne-Eesti korrespondendi, kelleks sai Ivar Soopan. Läänemaa on taas rohkem rahvusringhäälingu pildil.

Aasta negatiivseim sündmus oli Haapsalu lastekodu põleng.

Millised inimesed ja asutused olid teie maakonna selle aasta "tähed"?

Läänemaa (MTÜ Kodukant Läänemaa) korraldas edukalt IX Eesti Külade Maapäeva, mis oli mitepäevane suur üle-Eestiline üritus

Läänemaal tähistati taasiseseisvumispäeva Missio tänunädalaga "Laul ja vabadus", kuhu kaastati partereid nii kirikutest, omavalitsustest, maavalitsustest, Kaitseliidust ja mujalt. Ürituse korraldaja Leevi Reinaru sai maakondliku tunnustuse Läänemaa Sädeinimene 2011.

Läänlasel Robert Pirgil oli au süüdata sel aastal Tallinnas XI noorte laulu- ja tantsupeo "Maa ja ilm" tuli. Läänemaalt pääses laulu- ja tantsupeole rekordarv kollektiive, kusjuures enamik neist väga kõrgete hinnetega.

Narma LV 2011. aasta kollektsiooni kuuluv vaibadisain BOG 4053 sai pärjatud tootedisaini kategoorias maailma ühe mainekaima disainiauhinnaga Red Dot.

Haapsalu oli Eesti metsapealinn 2011.

Aasta esimeses pooles edenes jäätee-turism. Neli jääteed said Läänemaalt (sh Euroopa pikim - mandri ja Hiiuma vaheline 25,5 km pikkune jäätee), üldse oli Eestis kokku kuus ametlikku jääteed.

Pikalt kestnud Haapsalu Kultuurikeskuse renoveerimine lõppes.

Millised tähelepanuväärsemad sündmused on maakonnas 2012. aastal ees ootamas?

2012. a lisandub maakonna bussiliinivõrgule 20 000 liinikilomeetrit, alates 01.01.2012 rakendatakse maakonna bussiliinivõrgu olulisi muudatusi. Muudatuste eesmärk on muuta busside sõiduplaanid vastavamaks sõitjate vajadustele. 2012. aastal on kavas teha tulemuslikumat koostööd maanteeametiga, et kõik maanteed, mida läbib ühistransport, oleksid kõvakatte all. Samuti tegeleb Lääne maavalitsus ühistranspordi korraldajana maakonnas bussiinfo kättesaadavuse parandamisega.

Maavalitsus koostöös omavalitsustega tegeleb aktiivselt hariduskorralduslike, s.h koolivõrgu küsimustega.

Haapsalu ja Läänemaa on Helsingi Mardilaada sihtregioon ning see saab olema üks 2012. aasta suurem üritus nii mainekujunduse kui ka turismivaldkonnas. Maakonnas toimub ka palju juba traditsioonilisi ja ka uusi üritusi, nende kohta saab infot portaalist www.laanemaa.ee

Edasi lähevad mitmed suured projektid, osa projekte hakatakse 2012. aastal ellu viima (näiteks osmussaarlased saavad toetust eluliselt olulise mootorpaadi soetamiseks ja vormsilased tankla Väikesaarte programmist, mõõdetakse Hanila ja Noarootsi valdades tuuleparkide mürataset jms).