Seminarilt jäi tema sõnul kõlama mõte, et Eesti peaks võtma uue suure eesmärgi, sest inimesed lähevad ära mitte ainult maalt, vaid üldse Eestist. Ja lahkuvad noored. "Kui üldistada ajurünnaku mõtteid, on järgmine suur eesmärk tegelikult see, et maksusüsteem tuleb muuta nii, et elu maal oleks kuidagi jälle atraktiivne," ütles Huul.

Bussidotatsiooni võiks kasutada autoostu toetamiseks

Transpordikorraldusest hõredalt asustatud Läänemaal on palju juttu olnud, aga kõrvale jätta ei saa seda siiski. "See peab olema parem, et inimesed jõuaks tööle ja koju ehk et ettevõtjad saaks töötajaid sealt, kust praegu see ei ole mugav," ütles Andres Huul.

Teedel peaks olema vähemalt must kate. Teiseks tuleb taastada rongiühendus. Aga võib-olla tuleb välja mõelda midagi hoopis teistsugust, mida praegu ei kasutata. "Kuna meil on hajaasustus ja ühistransport on niivõrd kallis, et bussiliine ei ole mõtet käigus hoida, oligi üks mõte, et võib-olla tuleks bussiliini ülalpidamise asemel toetada maal elavatele inimestele auto soetamist," rääkis Huul. "Miks peab buss tühjalt sõitma? Nutikaid lahendusi!"

Luua tuleks kaugtöökohti. "Siiani on Läänemaal kohti, kus ei ole ei mobiililevi ega internetti. Ka Haapsalus on kaugtöökohad päevakorral, sest miks peaks Tallinna sõitma, kui saaks ka siin töö tehtud," sõnas Andres Huul.

Inkubaatorit kui sellist praegu Haapsalus ei ole. Ettevõtja saab siiski innovatsioonikeskuses arvutit kasutada, kuigi seda palju reklaamitud ei ole. Aga see teenus tuleks korralikult välja töötada, peab olema lihtne kasutada ja mugav maksta.

Kohalik suhtlusvõrgustik töö leidmiseks

Nagu öeldud, on nii Läänemaa omavalitsuste kui ka ettevõtjate jaoks tõsiseim mure, et siinsed noored lähevad mujale tööle ja elama. Tänavu loodi Läänemaa ettevõtlike noorte koostöö selts LENKS.

"LENKS-u tegemise käigus tuli välja, et noorteni ei jõua info, milliseid töötajaid Läänemaal otsitakse," sõnas Huul. "See teave liigub sageli tutvuskanaleid pidi, järelikult peaks ettevõtjad ja noored tegema omavahel rohkem tuttavaks."

Nüüd kavandabki LAK tööotsimiskeskkonna ja sotsiaalvõrgustiku vahepealset netikeskkonda, mis viiks kokku Läänemaa tööotsijad ja tööpakkujad. "See ei tule lihtsalt CV Online tüüpi umbisikuline kuulutusteportaal, vaid kohalikke kontakte arvestav," ütles Huul. "Siin kõik tunnevad ju kõiki. See annaks kohe ka soovitajate ringi, kes ütlevad, kuidas inimene ühes või teises rollis hakkama võiks saada."Loe pikemalt Läänlasest.