..- The Baltic Sea Project ehk Läänemere projekt on rahvusvaheline koolide võrgustik, mis tegutseb parema keskkonnaseisundi saavutamise nimel Läänemere-äärsetes riikides. See on väldanud juba 23 aastat. Juhtimine on Eesti käes kuni 2015. aastani.

Talvelaagri esimesel päeval asuti kohe programmi juurde. Saime ülesande mõõta ära oma keha: käe siruulatuse, küünra, vaksa, nimetissõrme, labajala ja sammu pikkuse. Seda kõike läks meil edaspidi vaja, kasutades mõõdetud kehaosi „mõõdupuuna". Näiteks tuli ära mõõta ühe auto ruumala, köie pikkus ja sildi pindala. Et keegi polnud varem sellise mõõtmisega kokku puutunud, kujunes mõõdutöö väga põnevaks.

Seejärel läksime väikesele ringkäigule loodusmaja koordinaatori Tiina Lillelehe juhendamisel, et uurida loomade tegutsemise jälgi, ja kõike seda Taevaskoja imeilusa looduse rüpes. Õhtul pidime oma nähtudkuuldud teadmised välja laduma viktoriinil ning näitama oma teadmisi loomade jäljetundmises, „kasukatest", ekskrementidest, kasuks tulid ka teadmised lindudest.

Laagri teisel päeval sai tõukekelgu matkal käidud, ühtlasi saime ülesande välja nuputada Läänemere-teemaline draama. Draama-alaseid teadmisi jagas meile Katrin Nielsen Viljandi kultuuriakadeemiast. Pidime süvenema improvisatsioonitehnikasse ning oskama kasutada häälitsusi sketši kokkuseadmisel.

Matkast ka veel nii palju, et sõitsime umbes 8 km mööda eesti kultusfi lmi „Viimne reliikvia" tegevuskohti. Nägime, kus peategelane Gabriel vangi võeti ning Agnese hobusevanker vette kukkus. Kelgutamine oli ka paras füüsiline koormus, seepärast kulus päeva teine pool mõttetegevusele ehk improviseerimisele. Alustuseks rääkisime Läänemere tekkeperioodidest.

Meid jagati rühmadesse ning iga rühm sai olla mõtteliselt ühe tekkeperioodi ajastu nö rollis, kusjuures tuli vastata ka teiste rühmade esitatud küsimustele. Improviseerisime ka Läänemerega seotud lindude teemal. Õhtul tuli igal rühmal esitada omaloominguline sketš (humoristlik lühinäidend või improvisatsioon - toim.)

Kolmanda päeva hommikul saime tunda tõukekelguga kihutamise tagajärgi - valu lihastes. Seejärel toimus üldarendav viktoriin, kus meie ja Lihula gümnaasium esikohta jagama jäime. Auhinnaks saime väga huvitava raamatu, mis räägib loomade tegevusjälgedest.

Talvelaager oli kokkuvõttes väga hariv ning ka lõbus. Kokku oli ju tulnud koole üle Eesti, mis tähendas ka uusi tutvusi ning meeldejäävaid mälestusi nii õpilastele kui õpetajatele.