Toimetus

Liisi Puntso
valla keskkonnanõunik
:

Keila vald on üks esimesi omavalitsusi, kel õnnestus aastaid tagasi edukalt korraldada jäätmeveo hange, prügivedajaks on läbi aastate olnud Radix Hoolduse OÜ. Jäätmevedu reguleerivad seadused ja elanike erisoove saab lahendada vaid reeglite piires, näiteks olmejäätmed viiakse tiheasustusalalt ära vähemalt kord nelja ja hajaasustusalalt kord kaheteist nädala jooksul. Harvemini jäätmeid ära vedada ei saa.

Samas pole jäätmeseadus kedagi raskete rahaliste kohustustega koormanud. On ka üsna soodsaid lahendusi. Kui prügiveo kulud tunduvad liiga suured, tasub üle vaadata oma konteineri suurus või kaaluda alternatiive. Näiteks on olemas kuni sajaliitrise jäätmekoti äraveo teenus (0,80 €). Samas olukorras naabrid saavad esitada Keila Vallavalitsusse ühise jäätmemahuti avalduse. Avalduse vormid on kättesaadavad www. keilavald.ee / Vallamajandus ja järelevalve / Avalduste vormid. Ka jäätmekotiteenust kasutades tuleb jäätmekott paigutada siiski ilmastikukindlasse mahutisse, mis võib olla kasvõi vana pesumasina trummel.

Põhiline, et seda jäätmekotti ei saaks linnud-loomad katki teha ja teie prügi laiali vedada. Kindlasti tuleb Radix Hoolduse OÜle teada anda, kus täpsemalt jäätmekott asub. Radix Hoolduse OÜ klienditeeninduse telefon on 603 6406.

Jäätmeveoga mitteliitumine

Vastavalt jäätmeseadusele võib kohalik omavalitsus, olles veendunud, et kinnistul ei elata või seda ei kasutata, erandkorras jäätmevaldaja avalduse alusel vabastada ta tähtajaliselt korraldatud jäätmeveoga liitumisest.

Omavalitsus peab kohapeal kontrollima, kas vabastamise asjaolud vastavad tõele.

Kui kinnistul tõepoolest ei teki jäätmeid, saab jäätmeveost loobumist taotleda üksnes Keila Vallavalitsuselt, esitades taotluse, mille vormi saab vallamajast või valla kodulehelt, nagu ülal viidatud.

Kui see on põhjendatud, tehakse korraldus tähtajaliselt jäätmeveoga mitteliitumise kohta.

Vallavalitsus võib aiandusühistute maa-alal asuva jäätmevaldaja lugeda talveperioodiks (1. oktoobrist 30. aprillini) korraldatud jäätmeveoga ajutiselt mitteliitunuks, kuid aastaringseid vabastusi kergekäeliselt ei anta. Väited „jäätmeid ei teki" ja „viin prügi linna kortermaja prügikonteinerisse" ei ole piisav põhjendus.

Need, kes on jäätmeveost tähtajaliselt vabastatud, peavad esitama järgmise aasta 20. jaanuariks vallavalitsusele kirjaliku kinnituse, et kinnistul ei ole aasta kestel elatud või seda pole kasutatud.
Vastasel juhul loetakse kinnistu omanik alates 21. jaanuarist jäätmeveoga liitunuks.