Aasta algus tõi meile Rahva Maja 20. sünnipäeva. Kingituseks vastremonditud saal.

Pidupäeva puhul korraldasime lahtiste uste päeva, kus soovijad oleksid saanud ringiproove vaadata ja neis osaleda. Kahjuks soovijaid-vaatajaid ei olnud. See eest tõi pidupäevakontsert 22. veebruaril küll saali rahvast täis, sest esinema oli palutud Uku Suviste ja Birgit Õigemeel. Tantsumuusika ansamblilt Dolores hoidis pidulisi tantsupõrandal üle südaöö.

Isetegevushooaeg kulges töiselt ja Nipikoosluse nime all tegutsev pühapäevane kooskäimine võttis ette asised teemad: külas käis korstnapühkija, päästeametitöötaja, loodus- _ lmimees, ajakirjanik.

Hooaja lõpusõit viis Tallinna: lõbusõidule purjelaevaga Kajsamoor, Lennusadamasse ja Kadriorgu.

Kevad tõi meie kollektiivi taas uue töötaja: Kai Õunapuu, kes on 11. aastase laste- ja noortetoa 9. huvijuht.

Sai ära peetud XIII Laekvere Valla päevad ja soe ning mõnus jaaniõhtu Tamsalu mehe Pavo Raudsepa juhtimisel. Ilus ja soe suvi andis energiat ja jõudu ja teadmise, et kohe pärast puhkust algab taas Rahva Majas remont. Seekord jalutussaalis.

Juulikuus oli tore võimalus Nutiringi liikmetega külastada Eesti Televisiooni stuudiot ja elada kaasa toreda Eesti Mängu pool_ naali ja _ naali salvestusele.

Sai küpseks ka otsus :mängida Laekvereski sügisel jälle Eesti mängu. Üksiti käisime ära ka Pirita kloostris, kohtusime seal Lagle Parekiga ja vaatasime üle nüüdseks juba unustusehõlma vajunud Purjeregati koha Pirital. Sügisene hooaja algus viibis, sest remondiga ei lähe alati kõik nii, nagu plaanitud. Aga valmis lõpuks ta sai ja nüüd võime küll uhkust tunda oma maja sisemise ilu üle.

Margus Sarneti initsiatiivil ja teostusel, minimaalse värvirahaga, sai ka noortetuba sisse värske värvilõhna, puhtama lae ja värvilisema sisemuse. Kevadest ootasid lapsi juba projektirahadega ostetud uued mängud, nii et võimalused aega veeta noortel on praegu päris head. Iseasi kas neid alati sihipäraselt kasutatakse.

Hingedepäeva kontsert imekauni häälega Maria Listralt juhatas sisse selle sügisese hooaja.

Ringidest harjutavad hoogsalt rahvatantsijad, nii naisrühm, kui Muuga segarühm, sest suvine tantsupidu on tulemas ja konkurents pidule saamiseks kõva. Memmed on endiselt tublid: hiljuti naabrite juures külas olles imestati, et kust teie küll nii palju tantsijaid välja võlute. 14 memme igale lavale ära ei mahugi. Pärast aastast pausi harjutavad „kõbusamad" memmed jälle kantritantsu ka. Kolmapäeviti tegutseb endiselt käsitööring, esmaspäeviti harjutavad kõhutantsijad. Külateater „Eedi" võttis aja maha ja praegu on puhkepaus. Küll aga tegutseb uue ringina noorte showtantsuring, juhendajateks meie oma noored Elisabeth Teidla ja Egeriin Kala. Esimene esineminegi juba seljataga: noorteka sünnipäevapeol. Tuli hästi välja!

13. hooaeg läheb ka Rahvaõpistul. Oleme kohtunud etiketiõpetaja Tiina Tšatšuaga, valmistanud nohusalvi Karepa ravimtaimeaia perenaise Katrin Lukega, tuletanud meelde liikluseeskirjad ja õppinud klaasikunsti.

Hoogsalt läks sel sügisel käima Eesti mäng. Osavõtjaid oli nii Veneverest, Muugast kui Laekverest. 15. detsembril on _ naalmängud ja lõpumäng. Siinkohal tänan häid sponsoreid: Artiston OÜ, Laekvere Vallavalitsus, OÜ Laglepesa, Muuga Maanaiste Selts „Eha", massöör Mari Kelder.

Mängu lõpetamise sõit viib seekord Toila Spaasse, mängijate piletiraha maksavad sponsorid, kuid bussis on vabu kohti, kes soovib meiega päeva spaas veeta, peaks võtma jaanuari alguses ühendust.

Paar hullu tempu on veel sellel hooajal ära tehtud: 25.-26. okt. Rahvamajad 24 tundi avatud üritusest võtsime osa ka meie. Algul plaanisime ööbimist lastega nooretoas, aga kuna oli koolivaheaeg, jäi tulejaid napiks. Tuli kohe kiiresti ümber orienteeruda, sest olime juba karussellile astunud. Nii sai ööpidu eakatele.

Valmistati unenäopüüdjaid, kuulati unejutte, mekiti unerohtu ja mõned unisemad jäid magama ka. Igavesti tore ettevõtmine oli ja mõni meesterahvas julges ka rahvamajja tulla.

Teine hull mõte oli hakata ise fuajee aknale klaasvitraaži tegema. Minu hullu mõtte kiitis heaks klaasikunstnik Kristel Haidak ja nii sai tee Laekvere ja Tartu vahel talle üsna selgeks. Mitmeid kordi oli vaja edasi-tagasi sõita. Meie tublid inimesed tulid kaasa ja nii kaunistab vitraaž fuajeed ja iga tegija võib sealt oma tehtud killukese üles otsida. Eriti kaunis on vitraaž tuledega ja ilus on ka kunstniku mõte vitraaži kujundades: ta kujundas õunapuu, mis oma tärkavate lehtedega sümboliseerib erinevaid põlvkondi. Ja erinevatel aastaaegadel võib puud kaunistada küll õite, lumehelveste ja õuntega. Kiidan tänutundega kolme meest, kes hulga naiste seas vitraazikunsti harrastasid: Ülo Liivak, Aadu Kaskema ja Andres Nurm.

Kolmas hull ettevõtmine on meil veel: Rahva Majast saab neljaks päevaks Päkapikkude kool, kus toimetavad lastega 20 eakat päkapikku.

Päkapikukooli soovijaid on 160 ringis. Kuidas päkapikud lastega hakkama saavad, sellest saab aimu koduste laste jõulupeol 21. detsembril. Kui siis päkapikud kõik alles on ja jõuluvana koos nendega, on kõik korda läinud. Küllap jõuluvana neid siis ka eakate jõulupeol Muuga mõisas ehk meeles peab. Pidu toimub 22. detsembril kell 12.00 ja peosoovist anna varakult Rahva Majja teada.

Lahkuva aasta saadame ära seekord šampanja ja operetimeloodiatega meie rahvusooperi kaunitelt solistidelt 29. detsembril kell 19.00 ikka Laekvere Rahva Majas.

Mis siis öelda lõppeva aasta kohta: oli tegus ja tore aasta. Kuigi mõni mõru pill tuli ikka alla ka neelata, oli head ja rõõmustavat siiski rohkem. Tunnen rõõmu, et vahepeal „pensionäride" klubiks ristitud Rahva Majas on taas hakanud käima ka nooremaid inimesi. Oleme ikka avatud kõigile, kes enda jaoks siit midagi põnevat leiavad.

Isiklikult olen õnnelik selle üle, et koos kaotatud mitmekümne kiloga kadusid ära ka mind piinanud haigused ja asemele sain hulgaliselt teorõõmu, energiat ja tahet koos teiega edasi minna.

On ju järgmine aasta minu jaoks kolmemärgilise tähendusega: täitub üks mu aastakümnetest, kevadel saab kultuuritööd tehtud 40 aastat ja Laekveres oldud 15 aastat. Neid tähtpäevi tahaksin küll koos teiega tähistada mõne hullu idee ellu viimisega. Seepärast soovingi kõigile isetegevuslastele, ringijuhtidele, headele abilistele ja külastajatele - kogu vallarahvale kauneid, valgeid ja rahulikke jõule ja pea püsti uude aastasse.