Kõik algas Kangetest Kargajatest

Lagedi ühistegevus sai alguse kodukandiliikumise- ja ratsaspordiklubi „Lagedi Kanged Kargajad" tegevusest 2002. aastal. Klubi tegevuse põhieesmärgiks on külaliikumise igakülgne arendamine, sealhulgas ka ratsaspordi viljelemine. Väliürituste korraldamiseks pakkus
Ain Unt
oma maad ja siseüritusi oleme kokkuleppel Lagedi kooliga korraldanud koolimajas. Klubi käivitades alustasime läbirääkimisi vallaga, 2003. aasta kevadel allkirjastati valla ja klubi pikaajaline koostööleping.

Esimeseks tõsisemaks ettevõtmiseks oli külakiige ehitamine Linnu tee ja Kingu tänava nurgal asuvale maa-alale, mille oleme nimetanud kiige- ja ratsaspordiplatsiks. Arvasime, et meile on jõukohane korraldada Lagedi rahvale aastas kolm üritust: jaanituli, ratsavõistlused kiige- ja ratsaspordiplatsil ning puhkeõhtu koolimajas. Esimeseks avalikuks ürituseks oli Lagedi piirkonna jaanipäev 2002. aastal, kui avasime ka uue külakiige. Kooli muusikaõpetaja Kersti Mägiga leppisime toona kokku, et õpilased esinevad jaaniõhtul väikese kontserdiga. Jaanilaupäeval sadas vihma nagu oavarrest. Esimese ühisürituse pärast muretsesid õpilastest esinejad, nende vanemad, õpetajad ja korraldajad.

2003. aastal lisandusid jaanipäevale naistepäeva puhkeõhtu Lagedi koolimajas ja sügisel ratsavõistlused kiige- ja ratsaspordiplatsil. 2003. aasta sügisel tegid vallavalitsuse esindajad meile ettepaneku üle võtta rammumehe võistluste korraldamine. Varasemal kümnel aastal oli neid võistlusi Siiri ja Aldo Laidi eestvedamisel peetud Jüris. Põgusa kaalumise järel võtsime pakkumise vastu.

Üritused nii osalemiseks kui pealtvaatamiseks

Klubi korraldatavad üritused võib jagada kaheks. Esiteks need, kus rahvas aktiivselt kaasa lööb, näiteks jaanipäev ja puhkeõhtu.

Teiseks on üritused, kus rahval on nautija roll, näiteks ratsa- ja rammumehe võistlused. Nendel võistlustel on vastakuti oma ala treenitud võistlejad. Näiteks on rammumehe võistlustel osalenud sellised tuntud sportlased nagu rahvusvaheliselt hinnatud Andrus Murumets ja Peeter Aan. Seega on, mida vaadata. Lisaks eelmainitutele oleme korraldanud ka isadepäeva puhkeõhtuid ja koduste laste jõulupidusid. Oleme aidanud ka Rae Tehnika- ja Spordiklubi Lagedi motokrossi ning endise Kopli külavanema Sulev Puumeistri eestvedamisel toimunud koertenäituse läbiviimisel. Ka Lagedi 765. ja 770. juubeli üritustesse oleme oma panuse andnud. Kuna klubi aktiivi liikmed on enamasti aleviku elanikud, siis oleme olnud osalised ka Rae valla küladepäeva meeskonna kokkupanekul. Kahel korral on meie võistkond tulnud auhinnalisele kohale.

Klubi aktiiviga oleme koostanud Lagedi aleviku kaks esimest arengukava aastateks 2001-2005 ja 2006-2010. Viimast täiendas 2008. aasta kevadel Kai Lasn OÜ Geomedia poolt külavanematele korraldatud arengukavade koostamise koolituse lõputöös ja arengukava kehtib 2012. aasta lõpuni.

Aktiivse ja tulemusliku külaliikumise edendamise eest pälvis Rein Karm 2006. aastal Rae Vallavalitsuse tänukirja. Tegelikult kuulub tänu tehtu eest klubi kogu aktiivile.Üks mees sellist ühiskondlikku tööd ei jõua teha. Klubi aktiivi kuuluvad asutajaliikmed Ain Unt ja Raivo Kruuk, kes ühtlasi on klubi juhatuse liikmed. Klubi tegevuse algusest on aktiivselt kaasa löönud Aadi Potter, Enn Kikas, Aleksander Torjus, Rein Karm, Kuuno Kasak. Hiljem on meiega liitunudEnno Lindma, Kai Lasn, Ülle Allmäe. Klubi aktiivsest tegevusest on tänaseks tagasi tõmbunud endised aktivistid Endel Lepik, Esta Vaker, Jüri Järvik, Ants Lippur. Igal üritusel, olgu see väike ajalootund, jaanitule süütamine, kutsutud külalistega suhtlemine või lihtsalt väike sõnavõtt on alati tegevuses meie grand old man Sven Sagris, kes nüüd kahjuks on meie hulgast lahkunud.

Kool on olnud klubile toeks

Klubi aktiivil on tegutsemise algusest peale hea koostöö olnud Lagedi kooliga. Lisaks koolile on klubi aktiivil ka tihe koostöö Lagedi aleviku eestseisusega. 2. mail 2006. aastal sai Lagedi alevik alevikuvanema ja valiti ka aleviku eestseisus. Seni oli klubi aktiiv ka omamoodi kollektiivseks alevikuvanemaks. Tihe on olnud koostöö ka aleviku naaberkülade Ülejõe ja Kopli külavanematega, nii oleme jaanipäeva klubi tegutsemise algusest peale koos tähistanud.

Kui heal lugejal on ettepanekuid, kuidas külaelu paremini korraldada, siis alevikuvanem Tea Sõlg paneb need kindlasti kõrva taha.
__________________________

Ülle Allmäe kirjutab, et Lagedil korraldatakse ka erinevaid töötubasid. Siin on palju käsitööhuvilisi noori, kellele on huvi käsitöö vastu juba kooliajast sisse süstitud. Nii on meil toimunud pärlitest lumehelveste, mesilasvahast küünalde tegemise ja karbi meisterdamise töötuba. Järgmisena on kavas õppida märkmiku köitmist. Töötubade eestvedajaks on noor hakkaja käsitööhuviline Anneliis Salumäe. Aasta jooksul tehtud kaunitest töödest korraldatakse jõulude eel ka käsitöönäitusi, mis toimuvad Lagedi raamatukogus.

Kõigest Lagedil toimuvast saab huviline ülevaate külastades meie blogi www. lagedi.wordpress.com.