Tallinna Linnaplaneerimise Amet väljastab projekteerimistingimused korterelamute rekonstrueerimiseks lähtuvalt Lasnamäe elamualade üldplaneeringus toodud nõuetest.

Alljärgnevalt esitame väljavõtted Lasnamäe elamualade üldplaneeringust:

• Lodžasid ja rõdusid võib sulgeda ainult raamideta täisklaassüsteeme kasutades (v.a. juhul, kui enamus lodžadest või rõdudest on kinni ehitatud raamlahendusena ehitusloa alusel, siis tuleb kinniehitamist jätkata samas süsteemis).

• Hoone välisilmet risustavad omavolilised lisandid tuleb demonteerida.

• Rõdude-lodžade korteritega kokkuehitamine algse piirdetarindite muutmise või eemaldamisega on keelatud.

Ilma ehitusloata rõdude-lodžade klaasimine on seaduse rikkumine.

Lisatud fotol on näide, kuidas keerulise kujuga rõdu on võimalik klaasida.

Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti ülevaade rõdude-lodžade klaasimisest

Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet juhib linnakodanike ja korteriühistute tähelepanu sellele, et vastavalt Tallinna linna heakorra eeskirja §-le 5 lg 1 p 2 on ehitise omanik kohustatud hoidma korras hoone fassaadi ja sinna juurde kuuluvad elemendid, mis tähendab seda, et fassaadielemendid peavad olema terved, nõuetekohaselt värvitud ning vastavuses kinnitatud ehitusprojektile. Seoses sellega peaksid need korteriühistud, kellel on plaanis teostada rõdude klaasimist, teadma, et selliste tööde tegemiseks peab olema ehitusluba. Selleks tuleb esitada Tallinna Linnaplaneerimise Ametile ehitusloa taotlus koos nõuetekohaselt kooskõlastatud ehitusprojektiga. Tööd tuleb teostada vastavalt sellele ehitusprojektile. Omavoliline (ehitusloata) rõdude kinniehitamine on keelatud. Samuti on keelatud omavoliliselt paigaldada ehitise külge hoone välisilmet risustavaid seadmeid (satelliit-TV antennid, konditsioneerid, õhkkütte seadmed jms). Kui nimetatud Tallinna linna heakorra nõuet rikutakse, siis võib kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse § 662 alusel karistada füüsilist isikut sellise teo toimepanemise eest kuni 100 trahviühiku suuruse (hetkel 400 eurot) rahatrahviga. Juriidilisele isikule võib sama rikkumise eest määrata kuni 1300 euro suuruse rahatrahvi.