1944.a alustas Otepää Lasteaed tööd Veski tn 15 (praegune Virulombi tn). Aasta-aastalt kasvas laste arv ja tekkis vajadus ehitada päris uus lasteaed. 1971.a hakati rajama uue lasteaiahoone vundamenti Pühajärve teel.

1. märtsil 1973 avati pidulikult vastvalminud lasteaiahoone Pühajärve tee 22, nimetusega Otepää Linna Lastepäevakodu. Lasteaia juhatajaks oli Vaike Unt. Töötajate nimekirjas oli, vastavalt arhiivi andmetele, 33 inimest.

1975.a oli lasteaias juba üle 160 lapse ja töötas 6 rühma.

Kui lasteaed sai 20-aastaseks, otsustati, et oleks tore, kui lasteaial oleks oma nimi. Selleks korraldati nimekonkurss. Maret Teder pakkus välja nime Pähklike, mis kõigile meeldis ning Otepää Linna Lastepäevakodust sai Otepää Linna Lastepäevakodu Pähklike.

Seoses sündivuse vähenemisega ja 6-aastaste laste kooliminekuga jätkas lasteaed alates 1985. aastast tööd 5-rühmalisena. Vabaks jäänud rühmas alustas tööd 1 klass 6-aastaste lastega. Alates 1999.a sügisest kolis I klass koolimajja ja vabaks jäänud ruumides tegutses 2x nädalas koduste laste mängurühm.

Otepää linna ja Pühajärve valla ühinemise tulemusel tekkinud Otepää valla tõttu nimetati 2000.a jaanuarist Otepää Linna Lastepäevakodu "Pähklike" ümber Otepää Lasteaiaks Pähklike.

Tänaseks päevaks on lasteaias taas 6 rühma ning ruumi 112 lapsele. Lasteaias käivad 1,5 - 7- aastased lapsed.

Lasteaia tegevust on 38. aasta jooksul juhtinud 6 juhti:

1970 - 1986 Vaike Unt (alustas vanas lasteaia majas)

1986 - 1990 Kirsti Lambot

1991 - 1999 Maive Pulles

1995 - 1999 Marju Medar    (asendas M. Pullest tema lapsehoolduspuhkuste ajal )

1999 - 2004 Maarika Vähi

2004. aastast on lasteaia tegevust juhtinud Pille Villems

Lasteaed on  38. aasta jooksul olnud töökohaks paljudele inimestele. Mõnigi neist on siin teinud või tegemas oma elutööd.

Endistest töötajatest  oli üle 40 aasta lasteaias Eha Roosbaum 1968 – 2010 (alustas vanas lasteaia majas).

Üle 30 aasta töötas Maret Teder 1964 - 2000 (alustas vanas lasteaia majas)

Üle 20. aasta töötasid:

Hilda Uibo 1960 - 1984 (alustas vanas majas)

Vaike Unt 1962 - 1986 (alustas vanas majas)

Viive Pleer 1964 - 1991 (alustas vanas majas)

Lilli Kivimaa 1965 -  1993 (alustas vanas majas)

Vilma Kressel 1970 - 1993 (alustas vanas majas)

Ene Raak 1973 - 1988

Silva Talvar 1975 - 2000

Svetlana Teder 1978 - 2001

Ingrid Noormets 1984 – 2006

Varju Teder – 1985 - 2008

01. veebruari 2011.a. seisuga töötavad lasteaias:

Reet Puurits - 1974 - 1978 koristaja as. ja med. õe as., al. 1980.a. lasteaiaõpetaja, 36 aastat;

Lea Merisalu - lasteaiaõpetaja, 36 aastat;

Eti Golubeva - lasteaiaõpetaja, 35 aastat;

Eha Seppa - lasteaiaõpetaja, 31 aastat;

Ülle Perv - lasteaiaõpetaja, 30 aastat;

Sirje Vuks - lasteaiaõpetaja, 30 aastat;

Kai Suiste - õpetaja abi, 24 aastat;

Ester Mõts - 1999 - 2007 õpetaja abi, alates 2007 lasteaiaõpetaja, 11 aastat;

Ulvi Tamme - lasteaiaõpetaja, 9 aastat;

Elna Mitt - majahoidja, 7 aastat;

Külli Hiir - kokk, 5 aastat;

The Voolaid õpetaja abi, 2 aastat;

Karin Uibopuu - 2005 - 2006 õpetaja abi, alaes 2006. a. lasteaiaõpetaja, 5 aastat;

Merike Kattai - liikumisõpetaja, 5 aastat;

Pilvi Levin - lasteaiaõpetaja, 5 aastat;

Sirje Antsi - õpetaja abi, 4 aasta;

Vivika Lemmats - juhataja asetäitja majanduse alal, 4 aasta (lapsehoolduspuhkusel);

Relika Varjun - õpetaja abi, 3 aastat (lapsehoolduspuhkusel);

Juta Karulaas - õpetaja abi, 3 aastat;

Kirli Ilves - õpetaja abi, 3 aastat (lapsehoolduspuhkusel);

Leena Toom - koka abi, 3 aastat;

Evelin Talvar – õpetaja abi 3 aastat;

Meeli Rammul – muusikaõpetaja 3 aastat;

Marika Soidra – lasteaiaõpetaja 3 aastat;

Merle Adamson – majandusalajuhataja, 2 aastat;

Merle Kurvits – õpetaja abi, 2 aastat;

Piia Pärn – logopeed, 1 aasta (lapsehoolduspuhkusel);

Asta Lill – tugiisik, 1 aasta;

Ere Paala – lasteaiaõpetaja, 6 kuud;

Krista Aigro – logopeed, 6 kuud.

Meid ümbritseb imeilus looduskeskkond ning suurepärased ja mitmekülgsed sportimisvõimalused: spordihoone, suusastaadion, Apteekri metsarajad ja hüppemägi, Nelja-kase-mägi, Linnamägi, mis soodustavad liikumisaktiivsuse ja tervislike eluviiside arendamist lastes. Õppe- ja kasvatustegevused lasteaias Pähklike toimuvad:

1. mängu kaudu - sest laps õpib oma keskkonnas aktiivselt tegutsedes. Mäng on koolieelses eas lapse põhitegevus;

2. lähtudes lapsest - laps õpib siis, kui tal on hea olla. Selleks peab laps tundma eduelamust oma tegemistest ja õppimisest, saab valida ise tegevusi, teda julgustatakse ise uurima ja katsetama,  toetatakse ebaõnnestumistes vastu pidama, pakutakse abi ja toetust siis, kui laps seda vajab, kuulatakse lapse küsimusi ja mõistetakse nende tähendust, märgatakse lapse enda kogemust.

3. vastavuses lapse arengu ja individuaalsusega - iga lapse arengu ja õppimise soodustamiseks on vaja õppe- ja kasvatustegevusi individualiseerida, sest kõik lapsed on ainulaadsed.

4. lõimitult - lapse tunnetus on koolieelses eas valdavalt terviklik ja see väljendub praktilise tegevuse kaudu, mistõttu on oluline rajada õppe- ja kasvatusprotsess erinevate valdkondade teadmisi lõimivatele tegevustele, mis omakorda seostatakse nädala teemade abil.

5. tasakaalustatult -  toetades tasakaalustatult lapse võimete mitmekülgset arengut, luues talle võimalusi mitmekesiste nähtustega tutvumiseks ja tegutsemiseks erinevates olukordades erinevatel viisidel.

6. paindlikult - pedagoog kavandab, lähtudes lapse arengust ja edasijõudmisest õppe- ja kasvatusprotsessi ja teeb valikuid õppemetoodiliste lahenduste ja tegevuste sisu osas.

7. Otepää looduskeskkonda, infrastruktuuri ja mitmekesiseid sportimisvõimalusi ära kasutades - lapse lasteaias viibitud aja jooksul on tal võimalik külastada Otepää erinevaid asutusi ja ettevõtteid, osaleda jalutus- ja õppekäikudel Otepää looduskaunitesse kohtadess, kultuuri- ja ajalooliselt olulistesse paikadesse ning  panna ennast proovile matka-, jooksu- , seiklus- ja suusaradadel ning mägedel.

Meil on väljakujunenud traditsioonilised üritused nagu tarkusepäeva tähistamine, "Pähklipoisi" ja "Pähklipiiga" valimine, jõulupeod, lasteaia sünnipäeva, isade- ja emadepäeva, rahvakalendritähtpäevade tähistamine, jürijooks, nõidade pidu, südamenädal, lasteaia lõpupidu, lastekaitsepäeva tähistamine.

Väärtustame koostööd lapsevanematega. Esimene sanitaarremont tehti lasteaias 1987. aasta sügisel just lapsevanemate abiga. Värviti laed, rühmaruumide seinad, mööbel. Ka praegu on lapsevanemad rühmades suureks toeks laste keskkonna ja tegevuse mitmekesistamisel ja huvitavaks muutmisel. Vanemad on käinud rühmades oma tööst, hobidest ning lemmikloomadest rääkimas; viinud läbi suurepäraseid üritusi lastele; on kutsutud lapsi külastama oma töökohta; pakutud abi transpordi osas ning vajadusel soetatud vajalikke ja põnevaid vahendeid rühma või õuealale. Süstemaatiline koostöö lapsevanematega toimub hoolekogu tegevuse kaudu, kuhu lapsevanemad valivad igast rühmast ühe esindaja. Hoolekogu oma asjalike ja toetavate ettepanekute  ning mõttearendustega on olnud suureks abiks lasteaia tingimuste parendamisel.

Lasteaial Pähklike on palju koostööpartnereid: Otepää Vallavalitsus ja Vallavolikogu, lasteaed Võrukael, Pühajärve Lasteaed-Põhikool, Otepää Gümnaasium, Otepää Muusikakool, Otepää Linnaraamatukogu, Otepää raamatupood, Otepää Looduspark, Otepää Tervisekeskus, Otepää Kultuurikeskus, Merle Lillepood, FIE Andres Urm, Oskar OÜ, Otepää Lihatööstus Edgar, AS Oteks, Päästeteenistuse Otepää tugikomando, Otepää Politsei, Elva Tarbijateühistu Otepää Konsum, Otepää Ehituskaubad, AS Techne jt.