Lasteaed Pähklike oli 2011. aasta maist liitunud Tervist Eedendavate Lasteaedade võrgustikuga. Lasteaedade liitumisel koostasime tegevuskava, millesse kaasasime ka Võrukaela maja ning nüüd kannab Otepää Lasteaed tervist edendava lasteaia nime. Aprillis 2013 läbisid Võrukaela maja kahe rühma meeskonnad Lastekaitse Liidu „Kiusamisest vaba lasteaia" koolituse ja lasteaed omab nüüd ka selle metoodika rakendamise sertifikaati. Tegelikkuses hakkame neid põhimõtteid kasutama küll alles sügisest seetõttu, et ise end põjalikult teemaga kurssi viia ja ka lastevanemaid toimuvasse pühendada.

Kuna Tervise Aregu Instituudi poolt väljapakutud psühhosotsiaalse keskkonna küsitlusvormid tundusid hästi sobivat hindamaks õppeaasta väärtusteemaliste eesmärkide täitmist, katsetame sellel kevadel endalegi uut lahendit rahulolu-uuringu läbiviimiseks. Sellest on meile sobivalt välja jäetud füüsilist keskkonda puudutav valdkond, mis põhjustas eelmise uuringu tulemuste põhjal enim rahulolematust ning oli samas raskesti parandatav. Elame ju uue lasteaiahoone ootuses ja suuri muutusi senistes majades pole mõttekas teostada.

Hiljuti olid meil emadepäevad: Pähklikese majas igal rühmal eraldi, Võrukaela majas kolme rühma ühise ettevõtmisena lasteaia õuel.

Kuna viimatimainitud perepidu on värskelt meeles ja üllatas vanemate suure huvi, rohke osaluse ja rikkalike tänusõndade poolest, siis sellest kevadlaadast ka pisut põhjalikumalt. Laadaprogrammi esimese osana tuli ettekandele muusikaline etendus „Rongisõit", mis tekitas publikus elevust. Laulud valis ja õpetas lastele esimest aastat muusikaõpetajana töötav ning end edukalt sellel alal tõestanud Helis Teearu. Liikumise seadis Ene Raak, kes on muuhulgas lasteaiaelu värvikamaks muutnud mitmete majaväliste esinejate toomisega erinevatele üritustele. Nii ka sellel laadaõhtul üllatuskülaliste näol: järsku vaatas lasteaia köögiaknast välja ei keegi muu kui Karlson ise ja varsti olid kohal ka Pipi ja Lotte.

Propelleriga tegelaseks kehastus Otepää Gümnaasiumi huvijuht, kes on meiega korduvalt koostööd teinud, kaasates nüüdki esinemisse kooliõpilasi.

Laadalt ei puudunud õnneloos, mille peavõiduks oli Pühajärve Spa & Puhkekeskuse ujula perepääse. Abiks oli ka Oteks AS. Toimus heategevuslik taimelaat, mille tulu on planeeritud lastele mänguasjade ostmiseks. Laada kogutulu taimemüügist ja õnneloosist oli 222 €, mis ületas korraldajate ootused. Toimusid ühismängud, avatud oli kohvik kokkade endi valmistatud tervisliku kaerakoogiga.

Laadaidee andja, kava koostaja ja ürituse vaimne juht oli Liana Vihm. Kui taimede ettekasvatamisse panustasid kõik, siis kiire ja täpne müügitöö oli usaldatud Järvi Härmale. Meeli Menning hoolitses loosiõnne eest. Kuulutuste ja reklaamiga tegelesid kaks nooremat rühma. Kogu maja meeskond oli tegevuses, keegi ei jäänud kõrvaltvaatajaks. Kiidusõnu selle ürituse sujuva läbiviimise eest väärivad küll kõik - lapsed, vanemad, laadakülastajad ja korraldav meeskond!

Suuremad ühisettevõtmised töötajatega on olnud õppereis Palamuse lasteaeda, jõulupeod ja väärtusarenduse koolitus. See aeg on olnud üksteise tundmaõppimise ja kokkukasvamise aasta.

Meeldiv, kui su ees avanevad tuttavas inimeses tahud, mille olemasolust varem aimugi pole olnud. Selliseks üllatajaks on olnud Pähklikese majast liikumisõpetaja Merike Kattai, kes näitas oma näitlejavõimekust, kehastudes ühtviisi hästi nii tuletõrjekoer Nubluks kui ka pirtsakaks printsessiks. Lavastus „Printsess Pirri päev" tuli ettekandele tüdrukutepäeval märtsi alguses. Head kombeõpetust andva loo kirjutas, lavastas ja dekoreeris Marika Soidra, kes on muuhulgas majas tuntud kui kunstnik, kes igaks ürituseks muudab saali väga kauniks.

Meeskonnatöö ehedaks näiteks Pähklikese majas on olnud südamenädala võimlemishommikud aprillis, kus viis õpetajat (Meeli Rammul, Merike Kattai, Karin Uibopuu, Eti Golubeva ja Ulvi Tamme) viiel hommikul igaüks eraldi võtsid vastutuse viia läbi kõigi rühmade liikumistegevused. Ja veel millisel tasemel! Nendel hetkedel tunnen uhkust, et sellised inimesed töötavad lasteaias!

Õpetajatöö pakub palju isiksusliku arengu võimalusi. Oleme ühiselt arutlenud lasteaia põhiväärtuste üle ning jõudnud tõdemusele eetikanormide ja motivatsioonisüsteemi vajalikkusest. Aasta jooksul olen kogenud väga heal tasemel väärtuskasvatuslikke eesmärke kandvaid avatud üritusi ja tegevusi. Sisekoolitustena on edukalt rakendunud iseseisev enesetäiendus. Valminud on suurepärased õpetajate omaloodud väärtuskasvatuslikud metoodilised materjalid ehk lihtsamalt öeldes õppemängud ja näitvahendid. Pilvi Levin oli siinkohal suurim üllataja omavalmistatud tundekasvatusliku mänguga „Tunde bingo", mis pälvis Miljon Miksi OÜ agendi suure huvi mänguidee turustamisel. Pisut kiidusõnu ka laste aadressil. Aprilli lõpus maakondlikul lauluvõistlusel „Valgamaa Laululaps 2013" saavutas 3-4aastaste laste vanuserühmas II koha Loore All, kelle juhendajaks oli Meeli Rammul.

Katriin Ilves sai samal laulukonkursil 5-7aastaste vanusegrupis eripreemia musikaalse esituse eest. Tema juhendajaks oli Helis Teearu. Otepää laululapse eelvoorust pääsesid edasi ka Eliise Greete Keemu (3-4a) ja Lisandra Liivamägi (5-7a). Mõlemal juhendajaks Meeli Rammul. Karl Silmere osales veebruaris Valgas poistelaulu konkursil. Noore talendi võistlusel Otepää Kultuurikeskuses aprilli algul osales Pähklikese majast seitse last.

Grethe Linda Veermets esindas lasteaeda Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu ülevabariigilisel joonistuskonkursil „Koos vanaemaga/koos vanaisaga 2012". Sellega sai Otepää Lasteaed ainsaks maakonnas esile tõstetud osalenud lasteaiaks parimate hulgas. Sajajalgse rühma laste kunstitööd osalesid vabariiklikul konkursil „Loom, lind ja inimene", mille korraldas Kadrioru kunstimuuseum. Lapsi juhendasid Eha Seppa ja Marika Soidra. Konkursil osalenud tööd on vaatamiseks üleval Pähklikese maja koridoris.

Ees on kooliminevate rühmade laste lõpupeod, mis mõlemas majas algavad reedel, 31. mail kell 17.00. Pähklikese avatud uste päevale ootame 29. mail kell 10 kõiki esmakordselt lasteaeda tulevaid lapsi koos vanematega. Sama päeva õhtul toimub lastevanemate üldkoosolek, et tutvustada ja selgitada uue õppeaasta rühmanimekirjade koostamise põhimõtteid.