Viinapuu entusiast Jaan Kivistik on Räpinas viinamarjakasvatusega tegelenud juba aastaid. 2005. aastal alustati kogemuste jagamist loengute ja praktilise õppustega.

Õppusel räägiti viinapuudest haljastuses, lauaviinamarjade kasvatamisest kasvuhoones, saagi hooldamisest ja koristamisest, kahjustajatest ja viinapuude ettevalmistamisest talveks, kohalikest viinamarjaveinidest ja seadusandlusest. Tagasivaatega eelmistele õppepäevadele alustas Jaan Kivistik. Ettekannetega esinesid Maie Vaino, Harri Poom ja Jaak Eensalu.

Laudadel oli proovimiseks üle 40 viinamarjasordi, need olid Jaan Kivistiku, Harri Poomi ja Lija Kaska aedadest. Marju, istikuid ja veine pakkusid Harri Poom, Lija Kaska ja Jaak Eensalu. Allakirjutanu meisterdas veini kõrvale tikuleibadega „siilikese“.

Harri Poom kasvatab juba üle 10 aasta ka meloneid ja teisi eksoote. Melonid olid maitsvad küll.

Hans Toover tutvustas omatehtud nuga võrsete lõikamiseks Sheteligist seadet võrsete kinnitamiseks.

Väga populaarsed mehed olid Harri Poom ja Jaak Eensalu. Viimasel on Otepäl Annemäe talus päris oma viinamägi, kus tehakse ka juba koduveine. Kahjuks hävitas selle aasta saagi juba Eestiski levinud viinapuu ebajahukaste.

Harri Poom kasvatab lauamarju kasvuhoones, sest väärtuslikumad sordid avamaal ei õnnestu.

Õues tutvuti viinapuuliikidega ja käidi Tiiu Oja juhendamisel Juhani Puukooli vanas kasvuhoones viinapuid vaatamas.

Võrumaal kasvatab viinapuid Kaska pere, Räpinas oli kohal ka kaks Sõmerpalu valla ettevõtjat, kes möödunud aastal alustasid viinamarjade kasvatamist uutes kasvuhoonetes. Esimesel aastal oli kasvuhoones vahekultuurina kasvatatud ka tomatit ja melonit.

Viinapuud peetakse kultuuriks, mis ei jäta meid ühelgi aastal ilma saagita. Ka allakirjutanu sai tänavu kaks pangetäit marju.

Pikale õppepäevale pakkus vahelduseks elevust viinamarjamaalt Hispaaniast pärit lehviku ja õlaräti demonstratsioon. Päeva lõpetuseks anti kõigile osalenutele tunnistused.

Head viinamarjakasvatust!