Laul Laulasmaast oli südantsoojendav üllatus mitte ainult koolile, vaid kogu külale. Kuidas laul sündis?

See laul sündis tegelikult ammu, 70. aastatel. Heino Kaljuste, kelle suvemaja oli Helikülas, korraldas siin oma Ellerheina kooriga suvist laululaagrit ja küsis, kas ma ei võiks neile Laulasmaast mõne laulu teha. Mõte mulle meeldis, samuti see kant, kuhu ma olin elama tulnud. Ehkki ma pole mingi helilooja, sündis viis suhteliselt kergelt, ka sõnad kirjutasin ise. Laulsin ise raadiomajas laulu linti, kuid sinnapaika see jäi. Kaljustel oli kogu aeg kiire ja minulgi oli palju tegemist. Ma ei olnud küll laulu unustanud, kuid ise ma seda kontsertidel ei esitanud.

Kuni saabus sobiv hetk see Eesti Raadio fonoteegist üles otsida?

Jüri Rumm, kes on Laulasmaa Koolis kehalise kasvatuse õpetaja, külas postiljon ja muidu aktiivne kohaliku elu tegelane, küsis, kas minul ei ole mõnd Laulasmaa-teemalist laulu. Andsin talle selle laulu, midagi kohendama ei hakanud. Teadsin, et Jüri on musikaal-ne mees, asutanud bändi Kodanik ja laulab ka ise. Esimest korda esitas ta „Koduranda" vallapäeval. Kui koolil tuli tähtis sünnipäev, tegi ta ettepaneku laul koolile kinkida. Mulle see mõte väga meeldis.

Kindlasti olete loonud veel laule?

Eesti Raadio fonoteegis on üle paarikümne laulu. Kaks neist, „Kamina ees" ja „Kaunis muinasjutt", on Ivo Linna valinud ka oma plaadile. Pean ennast rohkem lauljaks ja pedagoogiks kui heliloojaks. Laulud, mida loonud olen, on sündinud muu tegevuse kõrvalt. Ma visandan väga palju. Mul on valmis veel poolesaja laulu noodid ja sõnad, kuid ma ei usu, et neid keegi kunagi laulma hakkab. Mul ei ole oma bändi ega tuttavat helirežissööri. Pole, kellele neid lugusid ette mängida, keda see huvitaks. Kõik on kapseldunud oma loomingusse.

Laulasmaast ja Lohusalust on varemgi laule loodud. Veljo Tormis, Harry Otsa, Vello Ainsalu... Mulle tundub, et ka Arne Oit sai oma „Suveöö" jaoks inspiratsiooni siit.

Siinne loodus mõjub inspireerivalt. Otsest seost ei peagi alati olema. Laulasmaaga on ja on olnud seotud nii palju heliloojaid, kunstnikke ja kirjanikke ning kindlasti on see kaunis kant jõudnud rohkem või vähem ka nende loomingusse. Huvitav oleks teada, palju on siit inspiratsiooni saanud näiteks Arvo Pärt, kelle kodu on samuti Laulasmaal.

Kuidas leidsite ise tee Laulasmaale?

Ostsin siia maja 1963. aastal, aasta enne seda elasin Kloogarannas. Nii kui seda kohta nägin, tundsin, et siin tahan ma elada. Mulle meeldis, et maja oli väike, mere lähedal ja metsa sees. Maja on ehitatud 1934. aastal. Siin kõrval asus villa Seehof, mis kuulus parun Buxhoevedenile. Kui ta poeg käis maja vaatamas, kinkis ta meile omanimelise viina, pudel on siiani kapis alles.

Kui palju on Laulasmaa selle aja jooksul muutunud?

Väga palju. Laulasmaal on uus ilus koolihoone, omaaegsest ametiühingute puhkekodust on saanud SPA ja hotell, Lohusallu ehitati Eesti üks kauneim sadam... Kui me siia kolisime, kandis meie maja numbrit Joa tee 14. Nüüd on nii palju uusi maju ehitatud, et vanad numbrid enam ei kehti. Mulle meeldis linna sõita rongiga, Kloogaranda on mööda mere äärt 2,5 kilomeetrit. Nüüd käib sinna ainult kolm rongi päevas ja inimesed liiguvad autodega. Suvel on rahvast eriti palju. Lugesin kord huvi pärast, kui palju on inimesi meie maja all rannas. Neid oli üle 200. Negatiivne on see, et meeletult palju jäetakse maha prügi: tee serva, metsa, mere äärde. Koristasin kevadel rannast kaks suurt kotitäit prahti, mida inimesed olid sinna jätnud.

Millal viimati laulsite?

Ma ei ole poolteist aastat enam laval olnud. Kui tervis käest ära läks, siis lõpetasin. Ma olin 80, kui veel Austraalias kontserte andsin. Siis oli mul üks südameoperatsioon juba seljataga.

Teie kiindumus on triatlon. Kunagi sõitsite ka ise palju jalgrattaga, nüüd teete kiiret kõndi?

Ma tunnen, et pean liikuma. Mulle pandi südamestimulaator, seepärast väga pingutada ei tohi. Kõndida meeldib mulle mere ääres. Kui tasakaalu kaotan, on kukkumine pehmem. 1. mail käisin esimest korda meres. Võidusõiduratta sadulasse ma enam ei istu, püüan liikuda tavalise tranduletiga. Saladuskatte all võin öelda, et olen juba teinud veidi ka sörkjooksu. Elame veel!

Kodurand

Sõnad ja viis Uno Loop 

On Tallinnast tunni tee kaugusel
üks maailma kaunimaid paiku,
mis hälliks on paljudel lauludel
kesk mere ja mändide vaikust.
Siin helisev küla ja hellerhein
on kaunite viiside loojad.
Siin lohus on salu, kus kaluri leib
teeb kõikidel südame soojaks.
Tule tuul ja helise, helise liiv,
kordumatu tõe romantika.
õieehtes nooruse lustakas viiv,
mu kodurand Laulasmaa.