Lehtse Talunike Selts oli esimene talunike ühendus Järvamaal. Meie selts oli Järvamaa Talunike Liidu liige aastani 2005. Aastal 2008 võeti meid otse Eestimaa Talupidajate Keskliidu liikmeks, sest haldusreformi käigus muutus meie maakond ja Lääne-Virumaal puudus maakondlik talupidajate liit.

Talude taasloomise aeg oli pöördeline kogu Eestile. Kolhoosid reorganiseeriti ja vara anti pärijatele tagasi, mis oli ühistatud umbes 50 aastat tagasi (hooned, põllutöömasinad, loomad jne). Esimesed talud rajati 1989. aastal talu seaduse alusel ja osa said oma esivanemate maa tagasi, et talupidamisega alustada. Seltsi üks moodustamise eesmärke oli Talunike Liidu poolt organiseeritud kasutatud tehnika saamise võimalus. Hiljem anti õigus osta soodsalt ehitusmaterjali. Teadmiste saamiseks organiseeris Järvamaa Talunike Liit tihti õppepäevi ja käidi kohapeal nõu andmas. Käesoleval ajal nõustab meid Ene Milvaste, kes võtab tihti osa meie seltsi koosolekutest. Tema on Ridaküla ja Moe piirkonna põllumeeste eestvedaja. Koos on käidud õppereisidel välismaal ning aasta on lõpetatud ühispidudega. Sellel aastal on liikmeid 11. Asutaja liikmetest on jäänud Tõnu Lepik.

Esile tuleks tõsta kahe talu tublisid liikmeid. Luha talu pere Mairi ja Priit Soosalu, kes valiti aastatel 1998 ja 2008 „Paremini heakorrastatud tootmistalu" konkursil vabariigi kaunimaks taluks ning aastal 2005 sai parimaks piimakarjakasvatajaks. Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu korraldatud loomanäitusel saadi kolmel korral Talu Vissi tiitel. 2006. aastal esitati Mairi Soosalu „Aasta põllumehe" kandidaadiks. Ermo Sepp valiti „Aasta põllumeheks 2007". Need tunnustused on tulnud suure töö tulemusena ja on eeskujuks ka teistele.

Kolmel viimasel aastal oleme pööranud tähelepanu piirkonna arengule. Meie seltsi initsiatiivil valmis Lehtse piirkonna arengukava. Mitu aastat oleme toetanud rahaliselt Lehtse Kooli õpilaste konkurssi MATA-KROON. Projekti „Talupidaja tutvustab maaelu" raames on Tapa valla lapsed käinud taludega tutvumas. Leader programmist oleme saanud projekti abil raha telgi (6x15m) ja lava (4x6m) ostmiseks. Eesmärk on toetada ühisürituste läbiviimist.

Teine Leadri projekt on seotud Lehtse käsitöötegijate päeva läbiviimse toetamisega. Selle projekti raames valmivad Tapa Lastekoori esinemisriided, mille motiiviks on Ambla kihelkonna mustriga triiburiie. Neid projekte on toetunud ka Tapa vallavalitsus.

Siinkohal oleks sobiv juubeli eel tublisid taluseltsi liikmeid õnnitleda ja soovida ikka jõudu ja tarmukust, et kestaks talupidamise traditsioon vaatamata tõusudele ja mõõnadele. Juubeli tähistamise päev on 3. juuni kell 15 Hoogla talus Rägavere külas. Ootame külla ka endiseid liikmeid, palume osavõtust teatada 1. juuniks telefonil 506 1361.