"Lisaks püüame aktiivselt kaasa lüüa näitustel ja suurematel vabaõhuüritustel, toetada loomade varjupaiku ning liikuvat eluviisi," iseloomustab firma tegevjuht, kes on ühtlasi üks omanikest, Janne Reits ettevõtte tegevusampluaad.

Nii korraldatakse näiteks juba aastaid suve lõpul koertele ja koeraomanikele vabaõhuüritust "Liigu iga ilmaga", kus koerad koos peremeestega võtavad mõõtu matka- ja võistlusradadel, aga kandev idee on anda inimestele võimalus tulla kodust välja, kohtuda teiste loomaarmastajatega ja tunda end hästi.

Kvaliteettoit versus supermarketi tooted

Olulisim tootegrupp Bramhami portfellis on lemmikute söögikraam. Kauplused pakuvad erinevaid koerte-kasside kuivtoite, kuigi välja näevad need krõbuskid suhteliselt sarnased, maksab mõni teisest kordi rohkem.

"Funktsionaal- ehk kvaliteettoidu eest tuleb tõesti rohkem maksta. Sisuline vahe odavamatega seisneb kvaliteedis- kui suurel määral sisaldab toode liha," selgitab Reits. Tema selgituste põhjal on loomatoiduga sama lugu nagu inimeste ninaesisega. Et ka looma organismile on oluline täisväärtuslike aminohapete saamine ja nende allikaks on loomne valk. Ja mida soodsama hinnaga on toode, seda suurem on tõenäolisus, et liha ja teiste täitematerjalide suhe on viimaste poole kaldu.

Kallim toidukraam ei täida mitte ainult kodulooma kõhtu, see annab tuge ka näiteks südametööle või aitab kaasa liigeste töökorras olemise säilimisele.

Bramhami Bosse kaubamärgi poodides pakutakse koera- ja kassitoite peamiselt kolmelt kaubamärgilt Nutram, Exclusion ja Techni-Cal, neid tuuakse ka ise maale.

"Ega see supermarketis pakutav odav kuivtoit looma muidugi ei tapa ja kohe ülehomme ei juhtu midagi," ütleb Reits. Küll aga on ta peremeestelt kuulnud, et kvaliteettoidust erinevatel põhjustel loobujate lemmikuid on varasemast rohkem kimbutamas tervisehädad- silmad rähmas, karv hapram, allergianähud tihedamad...

Aga kodutoit - koerale kartulit ja kassile räime?

Reitsi hinnangul saab loom sellest kõhu täis, aga olulisi vajalikke toitaineid kätte ei saa. Näiteks on tema sõnul uuringutes leidnud kinnitust, et kala söömine hoopis vähendab kassi organismis B-vitamiini taset. "Täna tahame, et meie lemmiklooma eluiga oleks võimalikult pikk ja selle poole saabki püüelda kvaliteetse toidulauaga. Loomade puhul samamoodi, nagu inimesegi," kinnitab Reits.

Lisaks kassi-koeratoidule saab söögipoolist ka lindudele ja närilistele.

Kirev maailm - pärlitega jalutusrihmast jõulukingitusteni

20 aastat lemmikloomaturul tegutsenud ettevõtte juhi sõnul on koerast-kassist saamas täieõiguslik pereliige, kellele tehakse jõuludeks kingitusi ja vahetatakse kaks korda aastas garderoobi. "Jah, igal kevadel ja suvel võtame sisse paar tuhat ühikut loomarõivaid ja need lähevad hästi kaubaks," tõdeb Reits.

Bosse loomapoed on pungil näiteks kasside ronimispuid: "Et on valida kas lemmikdiivani tume tulevik või investeering ronimispuusse," viskab Reits nalja. Sööginõusid, kaelarihmasid, magamisaluseid, transpordikaste - neid kõiki pakutakse eri värvides, suurustes ja tegumoega, sest igal peremehel oma maitse ja eelistused.

Kõige innovaatilisemate leiutistena mäletab Reits ühel messil nähtud mugavustoodet - süsteemi, kus kassi liivakast on ühendatud kanalisatsiooniga. Või näiteks fotosilmaga seadeldist, mis kaardistab toas kassi liikumise ja kui tollel on kombeks näiteks diivaninurki närida, siis enne sihtpunktini jõudmist sisiseb see seadeldis hiirepüüdja peale ja pritsib vedelikku, ehmatades looma pahateost kaugemale.

Lemmiklooma maailma tuleviku stsenaariumid

Nii nagu inimesed üha enam tegelevad oma toidulaua tervislikkusega, toimivad samad mustrid ka lemmikloomade puhul. Kui paarkümmend aastat tagasi ei räägitud midagi koerte-kasside allergiatest, siis nüüd on välja töötanud suisa tootegrupid gluteeni mitte taluvatele isenditele. Kui lemmik hakkab paksuks minema, on kaubanduses saadavad dieettoidud. "Ka loomade söögisedelis on tulevikus suurem tähelepanu lisa- ja säilitus -ainetest loobumisel ja öko suunal. Eks püüame meiegi selles osas esirinnas olla," lubab Reits. Bramhami lähituleviku suurprojekt hõlmab Eesti suurima lemmikloomatarvete e-poe avamist. Seal saab juhataja kinnitusel olema esinduslikuim valik nii toidu, kui muude looma-linnu kaupade osas.

Lemmiklooma pidamine on muutumas Eestiski pigem elustiiliks, koer ei ole enam pelgalt majavalvur ja kass hiirepüüdja. Nende jaoks, kes on koju mõne looma- või linnuliigi isendi võtnud, on see tänapäeval pigem kirg, hobi, eneseväljendus...

Ja selle eest, et elu koos lemmikuga oleks lõbus, tervislik ja võimalikult pikka aega kestev, tahabki Bramham Trade hoolt kanda. 
____________________________

Nimi: Brahman Trade AS
Veebileht:
www.bramham.ee
Tegutseb:
1993. aastast
Asukoht:
Saue vald, Vatsla küla, Tammi tee 59
Tegevusvaldkond: l
emmikloomadele valmistatud toodete jae- ja hulgimüük
Käibe struktuur: 50% jaemüük ja 50% hulgimüük
Töötajaid:
ca 60 inimest (kontor ja keskladu + kauplused)
Peamised kaubamärgid:
Nutram, Exclusion, Techni-Cal

Ettevõtte opereerib ka kaubamärgiga Bosse ja omab kümmet samanimelist kauplust üle Eesti, mis paiknevad pea kõikdes suuremates kaubanduskeskustes. Bosse lemmikloomapoodidest leiab suure valiku kõrgekvaliteedilisi tooteid lemmikloomadele - toitu, maiustusi, lelusid, hooldusvahendeid ning kõike vahvat ja vajalikku oma karvastele või sulelistele lemmikutele!

Laopood - kus tootevalik kõige suurem ja iga sisseastuja saab 10%lise soodushinna osaliseks, asub Vatsla külas Tammi teel.