Meie reisi üks kõige põnevamaid peatusi oli Nurme veski juures (fotol). Nurme veski näol on olnud tegemist Eestis väga haruldase vesi- ja tuuleveski koosehitisega. Veski juures võttis meid vastu perenaine Merje Hansen, kes rääkis meile veski ajaloost.

Järgmine pikem peatus oli Pulli asulas, mis on tuntud üle maailma kui üks vanimaid kiviaja elupaiku Läänemere piirkonnas. Reisi lõpp-punktiks oli Tammiste lasteaed, kus ootas meid maitsev lõunasöök, et kinnitada reisist väsinud keha.

Oma teekonnal läbisime kaheksa Sauga valla küla – Eametsa, Nurme, Kilksama, Urge, Pulli, Vainu, Kiisa, Tammiste. Lisaks jäid meie teele veel ka Pärnu lennuväli, Sauga mõisa magasiait (praegune Jõekääru kiviait), Sauga põhikool, Ullaste mõisahoone, Kilksama vana koolimaja asukoht.

Reisile eelneval nädalal olid usinamad pered koos lastega uurinud oma kodukoha ajalugu. Rongimängu kaudu said lapsed Sauga valla külade nimed selgeks ja õppisid huvitavaid fakte oma kodukandi kohta. Lisaks sai lastele õppematerjaliks joonistatud uus Sauga valla kaart, mida jagame meelsasti kõigi soovijatega.

Külastasime ka Pärnu muuseumi, kus oli lastele huvipakkuv eksponaat vanast Pulli asulakohast. Kodukandi teema võtsime kokku Eesti Vabariigi aastapäeva peo ja näitusega laste töödest, ning kogutud lugudest.

Täname Sauga vallavalitsust tasuta bussisõidu eest; Merje Hansenit, kes võttis meid oma kodus lahkelt vastu; Tammiste lasteaia direktorit Daily Harjaksit, kes kostitas meid maitsva söögiga; Tiiu Kaasikut, kes tutvustas meile Sauga valla ajalugu.

Palume kõigil, kellel on oma kodukoha kohta rääkida mõni huvitav jutt või ajalooline aspekt, võtta ühendust Jänesselja lasteaia Lepatriinu rühmaga meiliaadressil lepatriinud@janesselja.ee.