Sündisin 4. märtsil 1944 Tallinnas, paar päeva enne pommitamist. Koolis käisin Randvere Algkoolis, Viimsi 7-klassilises koolis ja Tallinna 21. Keskkoolis, Leppneemest lahkusin 1962 Tartusse ülikooli minnes ja lõplikult 1967 pärast lõpetamist.

Kui sügavad juured teil Leppneemes on ja kuidas olete kodukandiga tänapäeval seotud?

Arvan teadvat, et mu vanavanemad kolisid Leppneemesse eelmise sajandi alguse paiku. Neid ma ei näinud, sest nende kaluripaat uputati enne sõja jõudmist Eestisse – selleaegsed lehed süüdistasid Saksa allveelaeva. Aga seda kõike teab mu õde Maire Saar palju paremini, ta on küla ajalugu uurinud. Mu kodumaja on Leppneemes alles, õde elab seal ja ma käin seal päris tihti, mitu korda aastas.

Kuidas ja miks hakkasite kosmoloogiaga tegelema?

Tulin Tartusse füüsikat õppima ja kuna leidsin, et astrofüüsika on füüsika + astronoomia, valisin astrofüüsika. Lõpetasin füüsiku-teoreetikuna, kirjutasin kandidaaditöö üldrelatiivsusteooriast ja see ongi juba kosmoloogia.

Milline tähtsus on tumeaine avastamisel galaktika ümbruses, mille eest saite teaduspreemia 2007. aastal?

Tumeainet on hullupööra rohkem kui tavalist ainet, millest tähed, planeedid ja inimesed koosnevad. 1974, kui meil esimesed selleteemalised tööd ilmusid, hindasime, et tumeainet on umbes 20 korda rohkem kui tavalist. Ilmaruumis on kõige määravamaks jõuks gravitatsioon (raskusjõud), selle suuruse määrabki tumeaine, ja harilik aine on nõrk lisa, õhuke tolmukiht tumeaine ookeanis. Praeguseks on leitud veel üks universumi tume koostisoas, tumeenergia, ja energia/kogumassi suhted on sellised: tumeenergia – 73%, tumeaine – 22%, galaktikatevaheline vesinik ja heelium – 4%, galaktikad, tähed, planeedid ja meie – 1%. Universumi arengu määravad koos tumeenergia ja tumeaine.

Mida galaktikaparvede ja galaktikagruppide uurimine annab? Te uurite ka universumi struktuuri – kas universum on lõpmatu?

Uurime seda, kuidas universum välja näeb, kuidas galaktikad seal asetsevad, kuidas ja millal need tekkinud on ja kuidas arenenud. Galaktikad on nagu majad – nad kogunevad küladesse (galaktikagruppidesse), linnadesse (galaktikaparvedesse), aga kõik need koos üksikumate galaktikatega moodustavad kärgstruktuuri – hiiglasliku kalavõrgu, ainult et kalavõrk on lapik, galaktikate võrk kolmemõõtmeline. Võrgusilmad igas suunas.

See uurimine annab meile teadmisi a) universumi geograafiast – kus midagi asub; b) kuidas too geograafia tekkinud on (st kuidas universum sel ajal välja nägi ja mis toimus); c) vihjeid universumi alguse kohta.

Praeguste teadmiste kohaselt näib universum tõesti lõpmatu olevat, aga praegu on ka kosmoloogilisi teooriaid hulganisti juurde tekkimas ja ma pole kindel, kuidas ma sellele küsimusele mõne aasta pärast vastaksin.