Kohvikutes on eri programmid – esinevad kohalikud taidlejad, korraldatatakse käsitöö-workshope, avatud on ka põnevad näitused, käiakse robotlaudas, müüakse kohalikku käsitööd ning loomulikult ei puudu ühestki kohvikust soe kohv ja mõnus kook.

Selleks, et tutvustada külalistele Lihula valla põnevaid kohti ja kaardistada kohvikute asukohad, trükime peagi kohvikute kaardi, mille järgi on külalistel võimalik orienteeruda ning millelt nad saavad infot kohvikutes toimuva kohta. Samuti on kohvikute kaart aluseks kohvikutemängule, mille lõpus loositakse osalejate vahel välja auhinnad, mille on välja pannud nii Lihula vald kui ka iga kohvik ise.

Kuna kaardi kujundamise ja trükiga läheb pisut aega, siis juba praegu on loodud Lihula valla Kohvikutepäeva Facebook-i leht, kuhu lisame järk-järgult ka kohvikute tutvustused, aga ka kogu muud infot, mis selle üritusega on seotud.

Kohvikutepäeva buss

Selleks, et Lihula valla kõigi kohvikutega saaksid tutvuda ka need huvilised, kellel isiklik transpordivahend puudub, tuleb meile appi L&L, kellega koostöös paneme sel päeval käima bussiringi, mis läbib kokkulepitud marsruuti nii, et peatub igas külakohvikus ning loomulikult läbib oma teel ka Lihula linna. Kokku teeb L&L buss sel päeval kolm ringi.

Kogukondlik algatus

Pean tõdema, et kui Lihula info- ja arengupetsialist Kristi Märk eelmise aasta lõpus mulle kohvikutepäeva korraldamist pakkus, olin pisut skeptiline, kas suudan leida inimesed, kes on nõus säärases ettevõtmises kaasa lööma. Kuid mida enam ma seda ideed inimestele tutvustasin, seda rohkem pidin üllatuma, kui palju tegusaid ja tahtmist täis inimesi meie vallas on.

Eriti suurt rõõmu teeb see, et kaasa löövad mitte ainult linnaelanikud, vaid ka külarahvas Matsalust, Metskülast, Tuudilt, Kirikukülast, Kirblast aga ka Vanamõisast. Kogu protsessis on mentorina kaasa aidanud Keila Hoovilood korraldaja Marju Raadik-Kantsik.

Kümmekond põnevat kohvikut

Matsalu rahvas teeb kohvikutepäeval ettevalmistusi muinastulede ööks ning korraldavad sedapuhku ühise heinaskulptuuride meisterdamise.

Tuudil saab lisaks koduhõngulistele paladele maiustada ka peenemate küpsetistega nagu seda on makroonid.

Kirikukülas on Aru ja Tooma talude perenaised ühendanud jõud ning pakuvad kõike head ja paremat, mida maa ja meri on neile andnud ning perenaiste käed maitsvaks muudavad.

Kirbla ja Vanamõisa rahvas on sedapuhku leivad ühte kappi pannud ning avavad Ajarännukohviku, kus lisaks põnevale ajaloorännakuga Mati Mandeliga saab külastada ka tänapäeva moodsat robotlauta.

Lihula linnas on külalistele oma uksed avamas Aia tänava Lastekohvik, kus lisaks Iren Sieberki laululaste esinemisele saavad pisemad külastajad võtta osa põnevatest ja kaasahaaravatest mängudest ning loomulikult sulistada basseinis. 1930-ndate hõngulisi roogi ja sama ajastu käsitöönäitust saab nautida Lootuse poe hoovis avatavas Büttneri kohvikus.

Lisaks eraisikutele on meil kaasa löömas ka kohalikud ettevõtjad. Kipperi Kala OÜ avab üheks päevaks Suitsukala Kohviku.

Prodigi koostöös Sysimust ja Archaeovision-iga, kellega liitub ka tragi Eve Uibu, teevad kohviku, mis kannab salapärast nime Palat.

Antiigikohvik, mille asukohaks on loomulikult meie antiigipood pakub kõikidele külalistele võimalust oma vanad asjad kohviks ümber vahetada.

Loomulikult on Lihula valla kohvikutepäeval avatud ka kohalikud söögikohad ning osa neist teevad selle päeva raames ka eriprogrammi. Kohvik-pood Siller avab koostöös Ulvi Põhakogašokolaadipaberite näituse, peatselt Lihula mõisas uksi avaval kohvikul Väike Salong on kavas väike kontsert. Trahter Birgit lubab külalisi kostitada selle päeva puhul erimenüüga ning avab ka käsitöönäituse.

Lisaks kõigile teistele avavad oma kohvikud ka kästitööring Kirjuliisu, Lihula rahvakunstiselts ning Lihula kunsti- ja muusikakool, kes teevab koostööd meie raamatukoguga.

Kirjuliisu toimekad nobenäpud on esitlemas põllede näitust ning õpetavad külastajatele paelapunumist; nende menüüs leiab kindlasti ka rahvuslikke toite.

Rahvakunstiselts on oma kohvikusse esinema palunud tantsulaagri lapsed aga ka Lihula gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Mairo Kanteri, kes oskab imehästi laulda ja pilli mängida.

Iga inimene, kes külastab KuMa kohvikut saab oma ostuga jätta panuse suvise ooperi “Uku ja Vanemuine” korraldamiseks; lisaks saab nautida seal nii elavat muusikat ja kunstiminuteid kui ka häid kirjanduslikke palasid raamatukogult.

Kohvikuid mahub veelgi

Kuna mina olen Lihula vallas suhteliselt uustulnuk ning kõiki tragisid inimesi veel ei tea, võis juhtuda nii, et ma pole leidnud üles kõiki neid, kes sooviksid samuti sellel päeval oma talu-, hoovi- või külakohviku avada tahaksid.

Sellega seoses kutsun kõiki huvilisi võtma minuga ühendust, et teha see päev veelgi põnevamaks, sest mida rohkem inimesi kaasa lööb, seda suurejoonelisema ürituse suudame me kõik koos ära teha!

Ma siiralt tänan kõiki kaaskorraldajaid ja osalejaid juba praegu, sest see, mida me oleme koos korraldamas on lihtsalt VÕIMAS!

Kristina Kukk

+372 5802 4630

cristina.kukk@gmail.com

Lihula valla Kohvikutepäeva peakorraldaja