Mõned Jüri Mõisa seisukohad tekitasid omal ajal ajakirjanduses ja ühiskonnas tervikuna emotsionaalseid vastukajasid.

Tuntuim neist oli Tallinna kui Eesti ainuvõimaliku elu- ja tööpaiga ülistamine. Mõis väitis tookord, et „väljapoole" Tallinna ehitatud majad on „investeerimisvead", et Tallinn ei vaja ühistransporti ja tööjõudu tuleks sisse tuua Venemaalt ja Hiinast. Tema arutelud läksid välja kuni polügaamia propageerimiseni.

Aja edenedes on Mõis oma kunagisi marginaalsusi n-ö pehmendanud või andnud neile uutmoodi vaatenurga. Näiteks väitis ta, et Tallinn on kolgastumas, rahvast on liiga vähe järele jäänud. Seetõttu kannatavad mitmed ärid, näiteks lennundus. Samas kiitis ta Tallinna turistiderohkust.

Kadrina turismist rääkides, arvas Mõis, et see on siinse paiga nõrgem pool. Võib arvata, et Neeruti seltsi inimesed nii ei väljenduks, sest üksjagu turiste siit ikka käbi käib, kuigi suuremate tõmbekeskustega meid võrrelda ei anna.

Samas pidas Mõis turistidele pilgupüüdjaiks Statoili tanklaid ja McDonaldsi kiirsöögikohti. Neid asutusi ei tohtivat nurga taha peita, olevat selleks liiga olulised ja vajalikud.

Milleks elada maal?

Sellele küsimusele vastas Mõis: „Selleks, et maal, külakohas elada, peab sellel paigal olema unikaalne eelis teiste ees. Siia kuulub ka arenenud põllundus, head maad. Piisavalt peaks olema „piirkondlikku optimismi" - see on väga oluline. "Kuid just sama „piirkondlik optimism" ongi siinset rahvast paigal hoidnud, sest muud „hoidjad" (kui neid üldse on), on marginaalsed ja nõrgad.

Regionaalpoliitika üks põhitõdesid ongi ju see, et inimesed paikneksid üle kogu riigi ning oleksid oma eluga rahul. Arvati, et ka kultuur on üks inimeste kinnihoidja. Mida pikemad ja jõulisemad traditsioonid, seda kaalukam sõna on öelda kultuuril.

 „Kas teie lapsed tuleksid elama siia, Kadrina valda? Aga vastus olgu aus. Ja siis edasi saab hakata tegutsema," avaldas Mõis üliolulise teesi.

Et ei jääks väärmuljet Jüri Mõisa esinemisest, tuleks lisada, et külalisele meeldib Kadrina, ta kiitis meie elu siin. Uue hooldekodu soovitas ta ehitada kiriku juurde. Mainis, et hea on see, et siin on vaid üks kool, kahega oleks juba jama. Mis puutub valla arengukavasse, siis arvas Mõis, et kui valla eelarve on korralikult tehtud, siis arengukava vaja polegi. Eelarves ja seletuskirjas on ju kõik paigas.