Eelkõige puudutab see suuremaid leivaküpsetamiskohti - pagari- ja kondiitriärid, suuremad leivatehased. Olles juba kord välja arendanud kindla leivaretsepti, on teine tähtis roll just kasutatavate masinate kvaliteedil. Arvestades seda, et seadmete areng hüppab igal aastal üha edasi, saab iga väike või keskmine pagar valida endale just selle pagaritööstusseadme, millega realiseerida oma ideid enda jaoks kõige sobivamas võtmes.

Näiteks tahavad üsna vähesed pagarid meenutada aega, mil tainast tehti käsitsi ning palju aega see töötajatel võttis. Juba taina ettevalmistamine oli suhteliselt mahukas protsess. Kuna kõigele sellele kulutati suurema osa tööpäevast, oligi tulemuseks väga kitsas leiva- ja saiavalik - loomingulisusele palju ruumi ei jäänud.

Igale kohale oma masin

Tänapäeva uued seadmed ja tehnoloogiad võimaldavad aga kiirendada kogu saia ja leiva valmistamise protsessi ning toovad seeläbi kaasa pakutava lõpptoodangu valiku suurenemise. Näiteks oskab pagari- ja kondiitriseadmeid pakkuva firma Rovita OÜ esindaja Vitautas Kershis rääkida, et tänapäeval on isegi väikestes pagariärides omal kohal tainasegaja, rullimismasin, vahustaja, dosaator ja kaasaegne ahi, mille ekraanil saab ühe nupuvajutusega valida või muuta toote tootmisparameetreid. "Ahjudest sõltub ka lõpliku toodangu kvaliteet - mida parem on ahi, seda kvaliteetsem saab lõpptoodang," lisab ta. Lisaks ei pruugi leiva küpsetamisega tööprotsess veel lõppeda. Kaubandusvõrgustikust oleme harjunud soetama juba viilutatud ja pakendatud tooteid. Kuna aeg on toiduainetetööstuse juures määravaks teguriks, siis ongi eelistatum masina poolt teostatav viilutamise ja pakendamise protsess.

Tegelikult ei lõppe siingi pagari- ja kondiitriseadmete valik. Suured leivatehased toimetavad juba ammu enamjaolt masinate abil, kuid trend paistab liikuvat ka väiksematesse pagaritöökodadesse. Küpsetustehnoloogiad ja -seadmed arenevad kiiresti ja nii suurenevad pidevalt ka seadmete võimalused, mida leivaküpsetajad on agarad proovima. Eks ikka selleks, et pakkuda tervislikku ja kvaliteetset leiba, mis meenutab justkui vanaema tehtud hõrgutist.