6.-10. mail toimus meil viies ning ühtlasi ka viimane projektikohtumine Ungaris. Meie kooli esindas 11 õpilast: Janett Treisalt, Silvia Piikmann, Pent Paalberg, Annely Jürimets, Arina Jašina, Anastasia Dmitrieva, Mari-Liis Rumm, Regina Maslova, Loviisa Mänd, Katarina Ilves ja Miron Storožev. Õpetajatest osalesid Inga Korts-Laur ja Riina Paartalu.

Kui Eestit kimbutas kerge külm, siis Ungaris ootas meid päike ja soojus. Olime sellise ilmastiku üle väga õnnelikud, kuid itaallaste jaoks tundus taoline ilm kohati külm - käidi pikkades riietes ning jopedes, samal ajal kui meie olime T-särkide väel.

Iga päev korraldati meile ekskursioone erinevatesse paikadesse. Käisime vabaõhumuuseumis, kus nägime kohalikke loomi ja taimi, samuti vaatasime filmi. Samal päeval viidi meid vaatetorni juurde, kus uurisime Ungari suurepärast maastikku. Tutvusime ka mitmete taimeliikidega, kuidas neid toodetakse ning tarbitakse. Oli veel ühine teejoomine, kus proovisime erinevatest taimedest valmistatud jooke.

Kõige suuremaks vaatamisväärsuseks oli Balatoni järv, Ungari suurim. Hiljem sõitsime vaatama kirikut, kus saime samuti kenasti vaba aega, mille käigus nautisime ilusat vaatepilti merele ja väga kenadele metsadele.

Viimasel reisipäeval vaatasime loodusfilmi ja tutvusime põhjalikumalt kooliga, kus saime ka tutvustada projekti käigus koostööna valminud filmi. Pärast seda toimus aardeotsimine pargis. Seejärel valmistasime ja tutvustasime teistele endavalmistatud loodustooteid. Õhtu poole toimus projekti pidulik lõpetamine ja ungari rahvatantsude õpetamine.

Kõige enam jäi kõigile meelde Ungarimaa ilu ning Balaton. Tuleb tunnistada, et kõik olid sellest vaimustuses. Ilmataat õnnistas meid suurepärase ilmaga, päike paistis ning soojakraade oli üle 20. Meie jaoks oli see unistus. Samuti vedas seltskonnaga - ungarlased on väga abivalmis ning tore rahvas. Alati naeratati ning hea meelega aidati. Peredega oldi ka rahul, kõik olid külalislahked ja rõõmsad. Kool oli suurepärane ning sealsed õpilased ja õpetajad ka. Kohtumine oli imetore ning vägev!

Paljude jaoks oli lahkumine väga raske. Leidsime endale uusi sõpru, õppisime erinevaid keeli ja ka kultuuri. Projekt "Tagasi loodusesse - avastame üheskoos iidset ürdimaailma!" andis meile suure tõuke saksa keele õppimiseks. Loodame, et peagi kohtume sama toredate inimestega ja saame üheskoos osa taolisest projektist.

Miron Storožev, Katarina Ilves 10.a klass

Lähtudes eelkirjutatust ja riiklikus õppekavas sätestatud hariduse ühest alusväärtusest, „uue põlvkonna sotsialiseerumisest, mis rajaneb eesti kultuuri traditsioonidel, Euroopa ühisväärtustel ning maailma kultuuri ja teaduse saavutustel" ning õppe- ja kasvatuseesmärkide hulgas oluliseks peetud "pädevusest teha erinevates situatsioonides koostööd teiste inimestega; aktsepteerida inimeste erinevusi ning arvestada neid suhtlemisel", tuleb meil rahvusvahelist projektitööd kindlasti jätkata.

Kas piiriülene koostegevus läheb edasi endiselt eTwinningu ja Comeniuse projektina või enam õppekava järgiva programmi Nordplus raames, seda kutsume kõiki üles ühiselt kavandama ja otsustama!

Aitäh kõigile Loksa linna inimestele ja asutustele, kes meie kooli eTwinningu ja Comeniuse projekti õnnestumisele kaasa aitasid!

õpetaja Inga Korts-Laur
Comeniuse projekti koordinaator

eTwinningu mentor