Kuue aastase vaheaja järel saabusid möödunud kolmapäeval Tallinnasse meie sõbrad Lätist. Kuna tänu „masule" on olnud meie kohtumistel pikk vahe ja on toimunud põlvkonna vahetus, siis Kandava kooli õpilased olid Eestis esimest korda. Sõpradel oli vastas Loksa Muusikakooli direktor Lauri Metus. Koos käidi ekskursioonil Tallinna vanalinnas, külastati Meremuuseumi, peatuti traditsiooniliselt Lauluväljakul ja Jägala joal.

Nagu kohapeal selgus, on Kandava Muusikakool vahepeal ühinenud Kunstide Kooliga ja praegu kannavadki Kandava Kunstide Kooli nime. Tänu sellele oli lätlastel kaasas ka kunsti õpilased, kes tegid neljapäeva hommikul koos muusikutega ekskursiooni mere äärde. Neid saatis Loksa Gümnaasiumi õpetaja Malle Krusell. Kunstiosakonna õpilased said kunstiklassis meisterdada mereäärsest materjalist töid, mis on välja pandud Kultuurikeskuse fuajees. Samuti oli neil kaasas väga ilusad kompositsioonid kaunitest Kandava vaadetest. Kell kolm pärast lõunat algas suur sõpruskontsert. Esimeses osas esinesid külalised Lätist. Nende kava oli üles ehitatud kaasaja muusikale ja kasutati rohkem erinevaid ansambleid. Saime näha-kuulda vokaalansamblit, suurt neljateist-liikmelist akordionistide ansamblit ja rahvamuusikaansamblit, kus Läti traditsioonide kohaselt mängivad koos akordion, keelpillid, puhkpillid ja trumm. Kuna sel korral unustati trumm maha, siis Loksa Muusikakooli direktor aitas sõbrad hädast välja. Kontserdi teises osas esinesid Loksa Muusikakooli õpilased. Meie kava oli rohkem klassikaline, mis lõppes kahe klaveri kontserdiga Maarja ja õpetaja Diana esituses. Peale pikka kontserti said Kandava ja Loksa noored ühiselt koos aega veeta. Esinesid ansambel „Rööm", tüdrukute ansambel (Kimberly, Anastasia ja Hanna-Eliise) ning solistid Lätist karaoke lugudega. Vahepeal oli külalistel meeldiv võimalus külastada ujulat, mis jättis neile väga hea mulje. Pidu kestis kuni kella üheteistkümneni. Reede hommikul, enne sõprade koduteele asumist, käisime koos Loksa Muusikakooli õpetajate grupiga ekskursioonil Majakivi juures ja Pikanõmme vaatetornis. Hüvasti jätsime sõpradega Kolga-Aabla rannas. Lubasime minna järgmisel kevadel vastukülaskäigule Kandavasse.

Loksa Muusikakool tänab vastuvõtu toetajaid: Loksa Linnavalitsus, SA Loksa Kultuur, OÜ Loksa Ujula, OÜ AkartPrint, Loksa Gümnaasiumi kokad, õpetaja Malle Krusell ja FIE Aivar Jürimets.