Koolis toimus koolidirektori vastuvõtt ja Jõelähtme vallas vallavanema vastuvõtt, mis mõlemad olid väga südamlikud.

Juba vahetuse kolmandal päeval läksime kahepäevasele reisile. Külastasime Kuremäe nunnakloostrit, kus tehti meile ühe seal elava nunna poolt pikk ekskursioon. Tee peale jäid ka Piusa koopad, mida saime näha oma silmaga seestpoolt ja Seto talumuuseum. Setodest ja nende kommetest sakslased palju ei teadnud, kuid taluelu korralduses meenus neile sarnasusi vanaemade lapsepõlve jutustustest.

Ööbisime Kurgjärvel, kus nautisime sakslastega ilusat Eesti loodust ja sauna mõnusid.

Rohkelt vaatamisväärsusi

Järgnevatel päevadel said sakslased näha erinevaid ilusaid paiku meie koduvallast, Tallinnast ning isegi Tartust. Külalistele jättis kõige võimsama mulje vahutav, vihane Läänemeri, mis on nende jaoks tõeline eksootika.

Nagu ka eelmisel aastal, oli meil ka seekord võimalus külastada Riigikogu, mille arhitektuur ning kajavate seintega koridorid äratasid saks lastes suurt elevust.

Kahel hommikul käisid sakslased eestlastega koolis kaasas. Sakslaste arvates oli Loo Keskkool nende mõistes väga väike, aga väljanägemiselt uus ja moderne.

Sakslaste klassidega võrreldes on Eesti klassid poole väiksemad. Sellest hoolimata tundsid sakslased ennast nagu oma ko dus, Ostalb Gümnaasiumis. Erinevus nende kooliga on see, et sealsetel õpilastel puudub võimalus süüa koolis tasuta sooja toitu.

Kojuminek

Esmaspäeva õhtul, 30. septembril, tähistasime me Loo Keskkooli aulas Euroopa keelte päeva ning sakslaste külaskäigu lõppu. Sel õhtul mängisime erinevaid mänge, kuulasime Euroopa riikide keeli ja nautisime vene, inglise ning eesti toite. Sakslaste sõnul on eesti keel väga ilus, eriti hästi kõlab see lauludes.

1. oktoobri varahommikul hakkas meie suurepärane vahetus läbi saama ning sakslased pidid kahjuks lahkuma. Paaril järgneval päeval oli koolis tõeliselt imelik ilma meie vahetusõpilasteta olla ning harjumatu oli jälle korrapäraselt tunde külastada.

Sakslaste sõnul on Eesti koht, kuhu nad tahaksid igal juhul tagasi tulla oma peredega.

Sügavalt hinge läks ka eesti perede sisene kokkuhoidvus ning külalislahkus. Aeg jäi kõigi jaoks liiga lühikeseks, oleks tahtnud rohkem koos olla nii peredega kui ka koolis.

Selle vahetusega jäid kindlasti kõik rahule ning loodame järgmine aastagi Ostalb Gümnaasiumiga õpilasvahetusest osa võtta!