Eellugu aga on pikem: "Juhtus nii, et Loo koolil polnud järjekordselt direktorit. Oli suve lõpp, mina sõitsin parasjagu jalgrattaga mööda mereäärt, kui helistas abivallavanem Priit Põldmäe ja ütles, et võta kool ja pane see käima. Olin nõus, teadsin, et midagi keerulist selles pole," räägib mees, kel 23 aastat koolijuhtimise koge must. Kui konkursiga koolile uus direktor leiti, lootis Varik nagu varasemad kolm aastat kultuurikeskuses tegutseva jõusaaliga edasi toimetada. Läks hoopis teisiti.

"Tuli vallavanem Andrus Umboja koos Priiduga ja teatas, et kultuurikeskuse juhataja läheb lapsepuhkusele, et ole täitsa ja juhata seni, kuni direktor tagasi," muheleb Varik. "Mõtlesin, et kooris olen laulnud, kontsertidel käinud, no mis seal ikka saab väga hullu olla," mõelnud Varik ja andnud nõusoleku.

Väike ja tubli meeskond

Varikul on oman datud kõrgharidus kahel erialal: treeneri ja muusikaõpetaja erialal. Ka bändi tegemine ning laulmine Eesti Raadio sega kooris, kulus nüüd marjaks. "Sport on ka kultuur," muheleb ta.

Muutusi on tehtud nii töökor ralduses kui meeskonnas. "Meil on nüüd tööl tragi ja magis triharidusega noor Kadri Lepik, tema on kunstiline juht ja noortekeskuse tööd korraldab tema eakaaslane Marilyn Uleksin," ütleb Varik. Kultuuri keskuse meeskonnas on veel seenioride tööd juhtiv Kai Müür sepp ja perenaine Hilda Män nik.

"Hilda on tõeline perenaine, igale poole, kuhu on vaja, paneb ta käed külge. Majandusküsimused lahendab toimekas Väino Haab", kiidab Varik

Laulab kahes kooris

Lool on beebikooli muusikaring, jooga- ja aeroobikaring, seenioride võimlemine, tüdrukute klubi, nukuteatri klubi, laste näitering, naisrahvatantsurühm Loolill jpt. Koos käib seenioride laulu-tantsuansambel Pihlakobar, ansamblid Amabile ja Aareco, äsja 15. tegevusaastat tähistanud Loo Kammerkoor ja segakoor Jõelähtme Laulusõbrad. "19. aprillil on segakooril kontsert, mis pühendatud filmiaastapäevadele. Oma rahulikul ja muhedal moel poetab Varik, et laulab mõlemas kooris tenorit. "Eks ma olen siin mitu aastat mõel nud, et aitab küll, aga kõrgemate meeshäältega on igal pool koo rides probleeme." Nii laulabki praegune kultuurikeskuse direk tor kahes kooris korraga. Kui aga vähegi aega, käib ta jazz kontserditel.

Publiku kasvatamine

Kultuurikeskuses on toimunud väga kõrgel tasemel kontserte ja üritusi, ent nende toimumise juures teeb üks asi meest murelikuks. Loole on esinema kutsutud Eesti Teaduste Akadeemia naiskoor, Eesti Rahvusmeeskoor, ansamblid Noorkuu, Arsis, Regatt, Rein Rannap, Heiki Mätlik, Kaia Urb, perepäevale rahva rõõmuks Traffic, aga alati on publikut vähevõitu. "On kontserte, kus rahvast rohkem kuulamas-vaatamas, ent oma valla esinejate puhul ikka ühed ja samad, 30-40 inimest," jutustab Varik.

"Lool pole ju oma juuri, nõukogude korra ajal tehti siia linnuvabrik ja majad ning toodi inimesed siia elama," mõtiskleb Varik.

Lootust publikut kasvatada siiski on. Nukuteatri näitleja Mihkel Tikerpalu juhtimisel on nukuteatri klubil esimene ülesastumine Jõelähtme valla laste teatrifestivalil möödas. "Ehk tulevad nende etendusi lapsevanemad vaatama ja sõbradki," ütleb direktor, tõuseb ja võtab noodimapi. On aeg minna kooriproovi.