Trükist ilmus ka uus Loodusfoto aastaraamat 2011, kus sees kõik 150 tunnustatud pilti ning intervjuud võitjatega.

Tänavusest võistlusest võttis osa rekordarv loodusfotograafe - 1850. Nii täiskasvanuid, noori kui ka lapsi. Töid laekus 11 325. Neid hindas žürii koosseisus Rein Maran (esimees), Arne Ader, Jarek Jõepera, Tiit Leito, Sandor Liive, Peep Puks, Tiit Pääsuke, Tõnu Talpsep, Urmas Tartes ja Sirje Tooma.

ÜRO metsa-aastale pühendatud fotovõistlust Looduse Aasta Foto 2011 korraldab Looduse Omnibuss koostöös Eesti Energia ja Nordea Pangaga. Võistlust toetavad fotofirmad Canon, Fotoluks, Overall ja Epson ning firmad Kunda Nordic Tsement, Olerex, Regio, ArtPrint jt.

Tänavu oma 90. sünnipäeva tähistav Eesti Ornitoloogiaühing kuulutas samas välja rahvus- ja aastalinnu suitsupääsukese fotovõistluse.

Möödunud aastal kuulutasid Viimsi Vallavalitsus ja Viimsi Ettevõtlike Daamide Assotsiastisoon (VEDA) välja fotokonkursi Viimsi Loodusvaated 2010. Konkursil osales 10 amatöörfotograafi. VEDA ja vallavalitsus tõstsid esile Kilvar Kessleri fotosid.

Intervjuus Kilvar Kessleriga (VT 28.01.2011) vastas ta küsimusele, et kas on osalenud veel mõnel fotokonkursil, nii: "Olen pilte teinud pigem endale. Alles viimasel ajal on tekkinud mõtted, et võiks laiemalt konkurssidele mõelda või isegi osaleda, eriti kui see võimaldaks kaasa aidata kodukandi loodusrikkuse tutvustamisele või ka keskkonnahoiule."

Sellest intervjuust ajendatuna tekkis Kilvar Kessleril mõte osaleda Looduse Aasta Foto 2011 konkursil. 24. aprillil konkursi võitjate autasustamisel selgus, et Kilvar Kessler pälvis žürii tunnustuse kategoorias "Loomad tegutsemas". Tunnustuse saanud foto kinkis autor eelmisel sügisel veel mõne teise fotoga koos Püünsi Lasteaiale lindude paremaks tundmaõppimiseks.