Kogukondliku liikumise eesmärgiks on aidata kaasa sellele, et nii maa kui linnapiirkondadesse tekiks teadlikke ja iseseisvaid kogukondi, kus oleks hea, tervislik ning täisväärtuslik elada. Selline elukorralduse muutumine suurendab detsentraliseeritust ja õhendab riiki. Usume, et inimesed oma külades on ise valmis otsustama ja vastutama ning endi elu omaenda parema äranägemise järgi korraldama. Igal pool maailmas tärkavad ökokogukonnad on edukalt saanud energeetiliselt sõltumatuteks - elektrit saadakse tuulest, päikesest, lainetest, voolust, biomassist tekkivast gaasist jms. Enamuse toidust kasvatatakse ise ning müüakse teistele. Kogukonnas tagatakse vajalikud oskustöölised, asutatakse oma koole, lasteaedu jms.

Ökokogukonna all peame silmas teadlikult ja vabatahtlikult moodustatud inimkooslusi, kes lähtuvad kestlikust (jätkusuutlikust) eluviisist läbi vähemalt nelja aspekti - Majanduslik, Ökoloogiline, Kultuuriline ja Sotsiaalne (MÖKS). Majandame ühistu põhimõttetega ja targalt, tagades rikkuse jäämise kogukonda, võimalikult palju kaupu ja teenuseid ostame oma kodukohast. Õkoloogline kestlikkus tähendab seda, et looduselt ei võta me rohkem, kui ta suudab tagasi anda. Kultuurina anname edasi elujaatavaid, terviklike ja kestlikke hoiakuid ja harjumusi. Sotsiaalses mõttes hoolitseme me kõigi oma kogukonna liikmete eest ise märgates ja hoolides eriti kõigist lastest ja vanuritest. Targalt koostoimides ja tehnoloogia abil jõuame külluseni. Keegi ei pea sõdima, kannatama nälga ega elama vaesuses.

Kaagveres toimunud kokkutulekuga astusime suure sammu edasi puhtama, õnnelikuma ja iseseisvama maailma ja Eesti poole. Esimesel päeval esinesid vabas vormis loengutega näiteks Aadu Must teemaga «Kogukondlik elu võlu: esivanemate kogemus" ja Jaan Leetsar «Kogukonnast kaasaegse ühistegevuseni". Teisel päeval oli peaesinejaks Marju Lauristin oma kaaskonnaga, kes vedas miniseminari teemal «Kas öko-Eesti on utoopia või reaalne eesmärk?» Kolmandal päeval oli peaesinejaks Hardo Aasmäe, kes rääkis väga huvitavalt teemal «Kas energiasäästlikud kogukonnad on sektantlus või tulevik?» Videosalvestised on saadaval youtube›s. Lisaks sellele toimus palju ühistegevusi ning praktilisi töötubasid.

Käesolevaga tahan tänada kõiki meie küla inimesi, kes andisid oma panuse kokkutuleku õnnestumisse! Tänan Peeter Sossit, Janeri Väljataga, Aavo Ossipit, Sirje Jõgiaasa, Sten Niinepit, Timo Markust, Anton Kuzminovit, Silver Järvpõldi, Hille Võsut, Üvi Kuusi, Siiri Kaasikut, Tõnu Vahastet, Indrek Tuult, daniel van Pommelit jt. Suur tänu vallavanem Taivo Talile, tänu kellele sai kokkutuleku korraldamine võimalikuks!