Tegemist on eeldatavasti hambakiviga. Hambakivi on kassidel ja koertel suuõõne haiguste osas üks enam levinumaid. Hambakivi võib tekkida ükskõik millist tõugu koeral, vanusest sõltumata. See on tüüpilisemalt vanemate ja pisemate koerte probleem, kuid võib esineda juba ka pooleaastastel koertel ning suurt kasvu koertel. Ei ole vahet, kas tegemist on tõu- või tõutu loomaga. Hambakivi teke sõltub sülje koostisest ja toitumusharjumustest, veidi võib seda mõjutada ka lõualuude laius/ kitsus. Mida kitsamad lõualuud, seda suurem võimalus hambakivile. Põhjuseks võib olla ka sülje pH eripära.

Nendel koertel ja kassidel, kes söövad pehmemat toitu, nagu konservitoit või pudrud, tekib hambakivi kergemini, kuivõrd puudub „mehhaaniline" puhastamine. Kuid hambakivi esineb ka neil koertel, kel toiduks ainult kuivtoit.

Sageli on algselt ainult kerge kollane katt hammastel ja suust tuleb veidi ebameeldivat lõhna. Tavaliselt saab kivi teke alguse esmalt kollaka kihi ladestumisega hamba pealispinnale. Kui omanik ei pööra sellele tähelepanu, siis soolade ladestumine jätkub, kuni hammas hakkab aeglaselt, kuid järjekindlalt kattuma paksema kollakas-pruuni kivikihiga. Samas kaasneb sellega suuõõne ebameeldiv hais, valulikkus söömisel, eriti kontide närimisel, mõnikord ka igeme veritsus ja turse, kuni hamba liikuma hakkamiseni hambasombus. Kogu protsess lõpeb enamasti hamba väljakukkumisega hambasombust. Tavaliselt kestab see aastaid, kuid võib ka kiiremini kulgeda.

Raviks tuleb loom narkotiseerida ja teostada hambakivi eemaldus ultraheliga. Tavaliselt kasutatakse ka ravi ühe osana antibiootikume igemepõletiku vastu. Soovitav on hakata hambaid harjama selleks ettenähtud hambapastadega (mitte inimeste omad!!!). Ideaalsel juhul vahetatakse looma toit ümber spetsiaalse ravitoiduga, mis aitab tulevikus kivi taasteket ära hoida.

Asjakohased soovitused saate oma loomaarstilt.