Üldiselt soovitatakse, et täiskasvanud koerad ja kassid peaksid saama ussirohtu 3-4 korda aastas. Emastele koertele ja kassidele, kes toovad järglasi, tuleks ussirohtu anda enne paaritumist, poegimise järel ja paar nädalat pärast poegimist imetamise ajal. Esimene ussitõrje tuleks teha kutsikatel ja kassipoegadel juba 3-4-nädalaselt. Kutsikate ja kassipoegade ussitõrjet on soovitav korrata 7 ja 11 nädala vanuselt. Kutsikad saavad solkmenakkuse tavaliselt juba emaihus.

Eestis on koerte tavalisemad siseparasiidid solkmed ja paelussid. Kõige tavalisem on koerasolge (Toxocara canis). Emane solge võib koera soolestikus muneda päevas kuni 200 000 muna, mis levivad väljaheidetega keskkonda ja seal juba koeralt koerale.

Paelussid on vähem levinud, kuid siiski üsna tavalised. Nad levivad mitmesuguste vaheperemeeste abil. Koeraviik (Dipylidium caninum) levib näiteks kirpude vahendusel. Koertel ja kassidel, kes söövad toorest või pooltoorest kala, võib esineda laiussi (Diphyllobotrium latum). Loomadel esineb veel ka strongüloide, mis on vähem levinud, kuid ohtlikumad. Koerasolkmed ja paelussi võivad endale lemmiklooma kaudu hankida ka kahejalgsed pereliikmed.

Siseparasiitide tõrjeks on loomakliinikutes saada mitmesuguseid preparaate nii tablettidena kui ka pastadena. Soovitav on kasutada laiatoimelisi preparaate, mis mõjuvad nii ümar- kui paelusside tõrjes - need on tänapäeval efektiivse toimega ja mugav kasutada. Kui on kindel, et loom on nakatunud paelussiga, siis võib kasutada ainult paelussidele mõjuvat ravimit. Kui Teie lemmikloomale tablett kohe üldse ei maitse, siis ravimitootjad on mõelnud ka selliste tegelaste peale - kliinikutes on saadaval mugavalt manustatav laia toimega täpilahus, mida tilgutatakse turjanahale, nagu kirbu ja puugirohtu.

Ussitõrjesse tuleb suhtuda tõsiselt, sest väikestel kutsikatel ja kassipoegadel võib siseparasiitide esinemine põhjustada raskeid tervisehäireid ning lõppeda ka surmaga. Kõige paremat nõu erinevate ussirohtude kohta oskab anda Teie loomaarst.

Soovin õigeid valikuid.