Olulisemad haigused, mille vastu koeri on soovitav vaktsineerida, on koerte katk, nakkuslik hepatiit, parvoviirusinfektsioon, leptospiroos ning viimasel ajal eriti levinud koerte viirushaigus kennelköha.

Olulisemad haigused, mille vastu vaktsineeritakse kasse, on panluekopeenia, herpesviiruslik rinotrahheiit ja kalitsiviroos.

Haigus, mille vastu peab koeri ja kasse vaktsineerima, on marutaud: see haigus on alati surmaga lõppev ja nakkab ka inimesele. Marutaudi-vastase vaktsineerimise sagedus on väga paljudes riikides sätestatud seaduste või määrustega. Meil on pikka aega olnud kohustus vaktsineerida koeri ja kasse marutaudi vastu igal aastal. Äsja see reegel Eestis siiski muutus ja edaspidi võib vaktsineerida mitte igal aastal, vaid igal teisel aastal. Iga-aastast vaktsineerimist võib loomaarst soovitada suurema marutaudi-riskiga koertele, näiteks jahikoerad, piirialadel või metsade vahel elavad koerad ning vaktsiini tootja soovitustest lähtudes. Alljärgneva vaktsineerimisskeemi järgi peaks teie lemmikloom olema kaitstud enam levinud nakkushaiguste vastu:

• Kutsikas: 3 süsti kuuajaste vahedega, alates 6–8 nädala vanusest, neist 1 süst sisaldab marutaudi vaktsiini. Kutsikate vaktsineerimise puhul ei tohi unustada esimest kordusvaktsineerimist 12 kuud pärast viimast kutsikaea- süsti

• Aastaseks saanud koer: kompleksvaktsiin koos marutaudiga

• Kodukoer: kompleksvaktsiin vastavalt ravimijuhendile 1–2 aasta järel ja marutaudi vaktsiin vähemalt iga 2 aasta järel

• Näitusekoerad — vt. ülalpool näidatud sagedus. Lisaks tuleb jälgida näituse juhendit ja Kennelliidu nõudeid näitusekoertele

• Kassipoegi tuleks kompleksvaktsiiniga vaktsineerida 2 korda, kuuajase vahega, neist 1 vaktsiin peaks olema ka marutaudi vastu. Esimene kordus koos marutaudi vaktsiiniga aasta pärast. Marutaudi vaktsiini võib edaspidi manustada üle aasta.

Vaktsineerida tohib ainult täiesti terveid loomi. Eelnevalt tuleb loomale teha ussitõrje, vähemalt 10 kuni 14 päeva enne vaktsineerimist. Esmakordsel vaktsineerimisel tuleb 2 nädala jooksul vältida kutsika kontakte teiste loomadega, sest immuunsus alles kujuneb välja selle aja jooksul ning loom ei ole veel kaitstud.

Vaktsineerida tohib ainult tegevusluba omav loomaarst!

_________________________________________________

Saue Loomakliinik Sooja 1 Saue, tel 600 3382 Lemmikloomade vaktsineerimine, ravi, päevakirurgia. Hill’s ja Royal Canine lemmikloomatoit. Avatud E–R 13.00–19.00, L 10.00–14.00 www.sauekliinik.ee

UUDIS!!! Kolmapäeviti nüüd pensionäridele kliiniku visiiditasu ainult 75.- krooni (tavahind 175.-)