Mida saab kodus teha?

Loomadele ei tohi anda inimeste ravimeid, juhul kui loomaarst pole neid määranud!

Esiteks: ägeda oksendamise ja kõhulahtisuse puhul on algul oluline lasta seedetraktil rahuneda, seepärast on soovitav 24h paast.

Teiseks: loomakliinikus või veterinaarapteegis on käsimüügis kõhulahtisuse puhuks pastat ja pulbrit, mis sisaldavad piimahappebaktereid, mis aitavad taastada soole normaalse mikrofloora.

Valiku osas peaks konsulteerima loomaarstiga.

Kui ööpäevase paastu järgselt sümptomid vähenevad või kaovad ja loom ei ole jõuetu, võite ravi jätkata kodus. Kui olukord ei ole paranenud, tuleks eaka looma või kutsika puhul võtta ühendust loomaarstiga. Noore, täiskasvanud loomaga võite pidada veel teise samasuguse paastupäeva. Kui olukord ei lahene või kui patsiendi üldine seisund halveneb, on vaja pöörduda loomaarsti poole.

Mitte unustada mõõta kehatemperatuuri hommikul ja õhtul (norm 38.0–39.0). Nii alatemperatuur kui ka tõus võivad olla märgid veetustumisest ja siis on alati põhjust pöörduda loomaarstile.

Mittekomplitseeritud kõhulahtisuse puhul rahustab ööpäeva või kahene paast seedetrakti ning seejärel võib jätkata joogivee andmist. Seejärel keeta riis hästi pehmeks ja pakkuda alguses ainult keeduvett. Kui oksendamine ja/ või kõhulahtisus ei alga uuesti, võib pakkuda ka lusikatäis riisi. Kui sümptomid korduvad, tuleks taas pakkuda ainult riisikeeduvett ja proovida riisi andmist alles järgmisel päeval.

Kui oksendamine ja kõhulahtisus pole kordunud, võib järgmiseks proovida anda toitu väikeste kogustena umbes 4 x päevas. Riisile võib lisada maitsestamata jogurtit või pisut kanafileed maitseks.

Kui kodutoidu tegemine tundub tülikas, on kliinikust võimalik osta spetsiaalset valmistoitu (kuivtoit või konserv), mis on mõeldud seedehäiretega loomale.

Dieettoitu võiks loomale anda pärast täielikku tervenemisest veel mõned päevad ja siis hakata riisi hulka segama looma normaalset toitu. Kui haigusnähud 2–3 päeva jooksul ei kao, tuleks pöörduda loomaarsti poole.