Hoone tänane omanik Eesti riik ning hoone haldaja Riigi Kinnisvara Aktsiaselts on korra olukorda katuse paikamise näol parandada püüdnud. Ent vana hoone vajab enamat, sest juba aasta pärast esmast parandustööd jookseb vihmavesi mühinal hoone siseseina mööda. Riik ei ole hea peremees, seda eriti juhtumitel, kus see peremees vaevub ehk korra aastas oma lagunevat vara vaatama tulla ning regulaarsetest hooldustöödest ei maksa isegi rääkida. Antsla vallavolikogu koos vallavalitsusega saanuks ehk parema tahtmise korral tänast olukorda leevendada, kuid seegi on kõigest oleks. Õnneks läheb mõisa masendav olukord vägagi korda inimestele, kes oskavad väärtustada ajalugu ja kultuuripärandit.

Nende inimeste töö üheks tulemuseks võib pidada Vana-Antsla viimase mõisniku von Ungern Sternbergi suguseltsi külaskäiku Vana-Antslasse augusti alguses. Külalistele läks hinge mõisa aktivistide nakatuv entusiasm ning eesmärgid ja positiivne suhtumine tulevikku. Külaskäigu lõpus vahetati kontakte ja pakuti omapoolset abi teadmiste, sidemete ja oskuste näol .

Juba sel sügisel on plaanis korraldada visioonikonverents „Vana-Antsla mõis - minevik, olevik ja tulevik". Selle ürituse peamiseks eesmärgiks saab olema kohalike inimeste ja juhtide ärgitamine mõisa suurepäraste võimaluste ärakasutamisele Antsla valla ja Vana-Antsla aleviku heaks.

Kaugeltki mitte kõik piirkonnad üle maailma ei saa kiidelda oma ajaloo- ja kultuuripärandiga. Meil aga lastakse suurel väärtusel lihtsalt laguneda.

Loodan väga, et millegi lõpp on uue ja veel parema algus. Selle parema alguse nimel aga tuleb palju tööd teha. Jõudu meile kõigile ning õigeid otsuseid ja eriti valikuid.