Kordaminekutest on veel märkida, et sulgemisohus Nõva Päästekomando on tänaseks abikauge piirkonna staatuse toel oma tegevust jätkamas. Päästeteenistuse toel on võimalus arendada nii merepääste võimekust kui ka laiemalt piirkonna turvalisuse tagamist. Riigi toetusel CO2 müügikvootide realiseerimisest saadud vahendite arvel soojustati kooli võimla ning perearsti- ja huvikeskus. Lõppeva aasta uusehituseks on PRIA toetusmeetme toel valminud Variku Seltsimaja.

Avatud maailma kutsuvate võimaluste taustal inimeste arv maapiirkondades kahjuks paratamatult väheneb. Mööduval aastal vähenes ka Nõva valla elanike arv üheksa inimese võrra. Selle vastukaaluks peab meil olema julgust otsida, leida ja hoida oma piirkonna eripära. Vallajuhtide ülesanne on ettevõtlus- ja elukeskkonna jaoks vajalike tingimuste loomine. Tagada arengutingimused järelkasvule vajaminevatest lasteaiakohtadest kohapealse koolihariduseni.

Hariduskorralduse osana hoida tegevuses huviringid, tagada mitmekülgsed sportimisvõimalused, internetikeskkonna võimaluste arendamine ning vabaaja veetmise võimalused noortest eakateni. Soodustada kultuuripärandi talletamist, seltsielu ja vaimse keskkonna arengut. Abivajajatele vajalikku arstiabi ja paremini toimivat hoolekannet. Eeltoodu teostamiseks tuleb piirkonna arendamisel koopereeruda mitmetes tegevustes naabervaldadega. Võib-olla tänastes tingimustes ei olegi kõige õigem iga hinna eest säilitada väikese valla omavalitsuslikku staatust?

Tendentside lihtsa eiramise ja tegelikkusest möödavaatamisega piirkonna arengut ei taga. Peab olema oskust ja pealehakkamist protsesside mõjutamiseks meile sobivas suunas.

Kindlasti annab valdade koostöös leida ühiseid võimalusi, et paremini teostada arengu- ja ehitusplaneeringuid, kavandada ja rakendada piirkonnale sobiv hariduskorraldus. Jõud annab koondada hoolekande, spordi ja kultuurielu, ühistranspordi ja muude tegevuste korraldamisel. Suurema, näiteks kogu Läänemaad ühendava, valla raames on tegevused seotud suuremate võimaluste, parema kompetentsi ja konkreetse vastutusega.

Eelseisva 2012. aastaga kaasnev Nõva valla taastamise 20. aastapäevaga seoses meenutame läbitud teed ja tunnustame tehtut ja tegijaid. Tuleb uusi väljakutseid elu- ja töökorralduse optimeerimiseks. Meie sooviks on tagada piirkonnale võimalikest parim tänapäev ning edasiviiv tulevikumudel. Loodame selles Teie kõikide aktiivset osavõttu ettepanekute ja tegude näol.

Omaltpoolt tahame soodustada diskussiooni teket erinevates vormides ja teeme kõik selleks, et head ettepanekud rakenduse leiaksid.

Loomulikult tuleb perspektiivsemate ülesannete kõrval tegeleda igapäevaste toimingutega valla ametliku asjaajamise korraldamisel ja näiteks sellega, et valla teed oleks õigeaegselt hooldatud ja jätkata läbirääkimisi Nõva - Variku vahelise riigitee kõvakatte alla viimise nimel. Üldist heakorda ja jäätmekorraldust annab paremaks muuta. Auväärne kirikuhoone, Peraküla väliteater ja Rannaküla ühisveevärk ja rippsild väärivad renoveerimist võimaldatavat euroabi. Siintoodu ja palju muudki nõuab omaosaluse panustamiseks rahaliste vahendite väga säästlikku ja läbimõeldud kasutamist.

Rahanappusest, ehk vallaeelarve puudujäägist on tingitud ka järgmise aasta planeeritud maamaksu tõus. Sellega anname koos riigimaade osas laekuva maamaksuga oma täiendava rahalise panuse eelarve tasakaalu viimisel. Loodame Teie mõistvale suhtumisele. Kokkuhoiupoliitika kõrval on valla arengukavas plaanitu jätkuvalt eesmärgiks.

Kavandatut saame üheskoos täiendada - täpsustada ja ellu viia siinse rahva parema käekäigu nimel.

Head inimesed, võtame aasta lõpul hetkeks aja maha, tähistame pühasid ja saadame lõppeva aasta pidulikult ära. Seejärel asume üheskoos otsustavalt uue jõuga piirkonna elujärge edendama.

Jõulutervitustega julgust, teotahet ja pealehakkamist soovides!