Kiili vald on oma naabritega võrreldes suhteliselt eraldatud ja palju on hajaasustust, aga sellega kaasnevad ka mõned miinused, nendib Paltser. "Näiteks vargused tühjalt seisvatest taluhoonetest ja kütusevargused.

Praktika näitab, et need avastatakse siis kui tegu on toimunud, vargad lahkunud ja pealtnägijaid ei ole." Kütusevargustega ongi suurem mure valla lõunaosas, kus on traditsiooniline hajaasustus.

Kuivõrd majapidamisi on vähem ja need asuvad üksteisest kaugemal, tuleb inimestel oma varal rohkem silma peal hoida.

Samas on just lõunas kogukonnaside tugevam, märgib Paltser, ning see on positiivne.

Konfliktid tiheasustuses

Valla põhjaosas teevad enim muret konfliktid naabrite vahel, tiheasustuse tõttu on probleemiks rahurikkumine ja ka koerad, keda omanik laseb järelevalveta avalikus ruumis ringi liikuda. Vallas põhjaosas teeb muret ka kogu Eestis viimasel paaril aastal märgatavalt kasvanud perevägivalla juhtumite arv. "Üldlevinud arusaama järgi on pereelu puutumatu, aga siiski tasub perevägivalla puhul pöörduda abi saamiseks politsei poole," ütleb Paltser. Kindlasti tuleb korduvatest perevägivalla juhtumitest teavitada valla sotsiaaltöötajat.

Kuid ka põhja pool teevad muret vargused. Talvised juhtumid sarnanevad mullu Sauel toimunuga, kus öösel tulid tundmatud ning vaatasid õue peal ringi, kas on midagi võtta ning kas pererahvas on kodus.

Näiteks võiks tuua Luigel toimunu, kus vargad siiski midagi kätte ei saanud, sest pererahvas sattus peale.

Paltseri sõnul pole tõenäoliselt tegu kohalikega, vaid Tallinnast pärit kurjategijatega.

"Pärast seda, kui Sauel üks seltskond kätte saadi, lõppesid ka Luigel sarnased juhtumid," märgib ta. "Eks tõmbasid ettevaatusest tagasi."

Piirkonnapolitseiniku sõnul võib ka teiste kuritegude puhul üldistada, et valla põhjaossa jõuab kuritegevus pealinnast. Lõunaosas toimunud kütusevargused aga viitavad kohalikele.

Paltser tuletab inimestele meelde, et kaasajal ei liigu sulid ainult majade vahel, vaid ka internetis. Seal ostes-müües tuleb olla ettevaatlik ning alati ostja-müüja tausta kontrollida. "Paar juhtumit on minu teenistuse ajal vallas olnud, kus inimesi tüssati," märgib ta.

Mürk on kuulujutt

Omaette teemaks kujunes jaanuari kolmandal nädalal koerte mürgitamise paanika Luigel. Nüüdseks on mõningane selgus majas ning, nagu ütleb Paltser, paanikaks põhjust pole, sest tegu on kuulujuttudega. "Koerte juhtumi puhul selgus väga lihtne asi: sotsiaalmeedial on palju lugejaid," ütleb ta.

Kogu sündmuste käik oli lihtsalt kirjeldades järgmine: vallas asuvasse burgeriputkasse tuli alkoholijoobes kodanik ja rääkis, et vallas mürgitatakse koeri ning et kolm koera on juba surnud ja ringi käivad naine ja mees, kes postkastidesse panevad kirju.

Sellele järgnes ahelreaktsioon: seda juttu kuulnud naisterahvas rääkis loo edasi oma sõbrannale, kes, hakates oma koera pärast muretsema, rääkis edasi oma sõbrannale, kes pani kogu "info" üles külaseltsi Facebook'i lehele.

"Järgmisel hommikul võtavad inimesed Facebook'i lahti ja vaatavad: vallas käib koerte mürgitamine, kolm koera juba surnud," räägib Paltser. "Mõned helistavad loomakaitse seltsi, kus lõpuks hakatakse arvama - selge, mürgitatakse."

Hirmul on suured silmad. Inimesed hakkasid oma koduõues märkama kahtlaseid objekte. Iga tundmatu ese võis olla mürgitatud. Siis hakkasid need teated politseile laekuma.

"Need inimesed, kes infot levitasid, kahetsesid, et ei osanud sotsiaalmeedia mõjuga arvestada," märgib Paltser. "Vanasti oli lihtne: külas rääkis üks teisele, teine kolmandale ja infot sai kontrollida. Nüüd levib info kiiresti ja kaugele."

Lõpetuseks paar fakti: politseile pole viimase kolme kuu jooksul tulnud ühtegi avaldust, kus oleks veterinaaride poolt kinnitatud, et koer on mürgitatud. Ja pole leitud ka ühtegi kirja postkastist, kus oleks kirjas, et "koerad on saatanast ja kassid on jumala loomad".
___________________________________________________

Kiili valla piirkonnapolitseinik Heikki Paltser

  • Elab Tallinnas.
  • Kaitseväe eruleitnant, töötanud kogu elu jõustruktuurides, sh Kaitseväes ja Kaitseliidu peastaabis.
  • Kiili konstaablipunktis toimub kodanike vastuvõtt igal neljapäeval kell 15.00- 17.00.
  • Telefonid 612 4553, 612 5573, 5302 8887.
  • E-post: heikki.paltser@ politsei.ee.
  • Lähim ööpäevaringne politseiasutus Lääne-Harju politseijaoskond asub Sauel Tule põik 2.