Aga Mati viimane vaimustus on Kristi. Rootsist hädaabi korras kümmekond aastat tagasi tema garaaži sattunud 1991. aasta Volvo 760, mis selle aasta kevadel lõpuks läikiva ja sõitvana päiksevalguse kätte on toodud. Tegemist on autentse meditsiinilise abi alarmautoga: vilkurid küljes, elustamisaparaat sees, kanderaam ootevalmis.

„Sellist teist masinat lihtsalt polegi! 25 aastat vana, aga sõiduomadused on paremad kui tänapäevastel masinatel. Kiirendab kuni 200 kilomeetrini tunnis, pika teljevahega – väga mugav sõita. Ainult kütust neelab hullumoodi – 10 liitrit sajale. Meditsiinilise abi täisvarustus sees.

Kõik on küll retro, nii nagu originaalis oli, aga absoluutselt töökorras, kohe võin sulle hapniku anda või elustama hakata,“ selgitab Mati lausa hüpnootilise veenvusega. Talle teadaolevalt töötas see masin ka parvlaeva Estonia hukkumise järel Rootsi poole peal.

Tõsi, Mati ise ikka elustama ei kipu, selle jaoks on tal tiimis ka n-ö välistoetajad, väljaõppinud meditsiinitöötajad ja parameedikud, kes samal ajal ka päriselt kiirabis töötavad. Kui on väljasõit, tulevad nemad oma kompetentsiga appi.

Aastaid garaažinurgas kükitanud masina kallal nähti vaeva seitse kuud ja ligi kümme tuhat eurot läks ainuüksi vidinate ja osade peale. Tööraha arvestamata, see tuli puhtalt entusiastide rõõmust. Ja ega ta seda eksemplari ainult ilu ja vaatamise pärast teinud. Mati kavatseb sellega reaalselt meditsiiiniabi teenust pakkuda. Küll mitte nüüd kohe konkurentsi kiirabile, tema plaanitav nišš on pigem meditsiiniline turvateenistus ja transport.

On vaja näiteks lamav vanaema Keilast Tallinnasse tuua või mõnele suurüritusele tulla katkiseid põlvi lappima – Mati on valmis. Pensionäristaatuses olev mees üheksast viieni kabinetis kinni ei ole, nii et on iga kell hakkamas. „Ja valla sotsiaaltöötajad näiteks – kui vajab mõni sauevallakas pikali asendis transporti, miks seda teenust väljapoolt tellida, kui me oleme siinsamas olemas,“ leiab Mati.

Tõsi, teenuse hinnakirja veel pole, Mati sõnul ollakse uued tulijaid ja seetõttu pole hinnad veel paika loksunud, kõik käib vastastikusel kokkuleppel.

Aga esimesed väljasõidud on juba tehtud. Saue valla rattaretkel ja ka Vanamõisa jaanisimmanil oldi meeskonnaga kohal meditsiinilist turvateenust pakkumas, kus õnneks sai piirduda paari ehmatuse ja plaastriga.