„Talveperioodil ligi 2800kWh kuus, oleksin tõesti tänulik, kui keegi ütleks, kuidas kokku hoida.
Küte elektril+boiler+ kodumasinad ja valgustid.Kütet vist välja ei keera, lapsed nagu külmuvad ära. Pesemata olek ei tule ka kõne alla. Võrguteenus on stabiilselt 2x suurem kulu, kui reaalne elektrikasutus. Ootan kevadet, kui saab katla OFF nuppu vajutada," ütles teine.

Talvel külmkapp puhkusele

„Kulude vähendamiseks kaalun seda, et ööseks korgid välja lülitada. Sel juhul kustuvad ära kõik väiksed lambikesed, mis näitavad et aparaat on vooluvõrgus (kuigi välja lülitatud). Saab ühe soojaga ka külmkapi üles sulatada. Saab näha, kas on mingi sääst või ei. Kuigi talveks võib-olla tuleks külmik üldse välja lülitada ja kogu jahedas hoitav kraam rõdule viia või kotikesega köögiakna taha panna. Suvel keedan sööki lõkke peal. Elan maal, korjan metsa alt hagu - jälle kokkuhoid :D. Ja ma mõtlen seda tõsiselt," jagas üks kommentaator näpunäiteid.

Valmistumine kiviajaks

„Hoia kuidas hoiad, siis mõeldakse välja kohustuslik maks elektri omamise eest, et kuidagi ikka raha kätte saada. Mina olen ammu elektridieedil - rohkem enam kuskilt ei pigista. Lambid kõik elamises Ledid (säästulamp on silmade rikkuja ja minujaoks isegi liiga suur voolu tarbija), telekas Led LCD säästurežiiimidega, külmkapp a++.
Osad lambid liikumisanduritega, et asjatult ei põleks. Kaasaegsetest mugavustest olen loobunud ja arhitekti saatsin koos põrandakütte ja soojuspumpade ideega kuu peale. Siis tuldi väitma, et maja nagu ei tohigi kaasaegsete mugavusteta ehitada. Aga mida kuradit mul neid mugavusi vaja on, kui nende ülevalpidamiseks ei jätku raha. Kütteks kasutan eranditult kamin-ahjusid - tüütu küll on tervet hunnikut ahjusid kütta, aga soojaga probleeme ei ole.
Aga valmistun tasapisi ka kiviaja jaoks - lausa mõnuga topiks selle elektrilepingu neile hammaste vahele ja käseks oma traadid siit ära koristada. Ma südamest loodan et see aeg saabub," arvab lugeja.

„Eemaldasin külmikust valgusti, abiks ikka," oli ühe lugeja irooniline kommentaar. Kahjuks jäi täpsustamata, kui palju ta selle liigutusega elektrit kokku hoiab.

Boiler välja - kas ikka on hea idee?

Osad lugejad ütlesid, et lülitavad igal võimalusel välja boileri, et see niisama nurgas ei susiseks. Eks sellest ole ka palju räägitud, et kui ruumist lahkud, siis lülita kõik seadmed välja, aga kas see ka igal juhul kasulik on?

„Naljanumbrid need boileri väljalülitajad. Boiler, juhul kui ta sooja HOIAB, kulutab minimaalselt elektrienergiat. Kui Sa ta välja lülitad, hakkab vesi kohe jahtuma ja hiljem kui Sa ta mõne tunni pärast sisse lülitad, võtab boiler sama elektrienergia vee soojendamiseks tagasi, mis sa enne "kokku hoidsid". Boilerit on mõtet välja lülitada ainult siis kui pikemaks ajaks kodust ära lähed (3+ päeva). Pikemaks ajaks ära minnes on boilerit juba puht ohutuse mõttes targem välja lülitada.
Aga see öine sisse- ja päevane väljalülitamine on täielik mõttetus," on üks kommentaator kindel.

Hea lugeja, ehk tead sinagi, kuidas kodus elektrit kokku hoida, ehk on sul endal kogemusi, mida teistega jagada.