1. Kambavaim

Mitmes kommentaaris toodi esile suhtumist, mida klassi „liider" levitab: toit ei kõlba ja see, kes sööb, on nõme.

„Üllatav on see, et juba algastmes keeldutakse koolitoidust. Keskastmes on see täiesti kindlalt kambavaim - keelduvad ka need, kelle kõht tegelikult näljast koriseb, sest kui ta sööb, järgneb keelduva kamba psühhoterror irooniliste-pilkavate kommentaaride või boikoti näol. Muidugi on see kodude, aga ka kooli tegemata töö ja mitte ainult selgitustöö sooja toidu vajalikkusest ja õigete toitumisharjumuste kujundamine (mis teadagi on hõivatud vanematele tüütu), vaid ka silmade sulgemine selle ees, kuidas lapsed omavahel suhtlevad."

2. Toit ei maitse

„Koolile ehitati uus ja ilus söökla, aga tädid jäid samad. Seega suhtumine lastesse läheb ikka samamoodi edasi: nõudel on musta pesulapi lõhn ja maitse, toit praetakse mitu korda samast õlist läbi, kompott on küsitava värskusega..."

„Toit on vilets, maitsetu, vesine jne. Tihtilugu jääb mulje, et toiduvalmistajad ei oma koka haridust. Samas tean ka koole, kus tänu lapsevanemate enda kontrollile ehk pistelisele degusteerimisele on toit tõesti söödav."

3. Pikk sööklajärjekord

Mõnes koolis, kus toidujagamine on korraldatud nii, et ei kaeta lauda, vaid toiduportsjon jagatakse lastele kätte, kurdetakse pikkade järjekordade ja tõuklemise üle.

„Söögivahetunniks on kõhud nii tühjad ja sööklajärjekord nii pikk, et lihtsalt ei jõua ära oodata. Ja siis ei aita muud, kui kihutada koolipuhvetisse piruka ja jäätee järele."

4. Puhveti olemasolu

„Kindlasti rikub laste isu koolikohviku olemasolu, sest lapsed kipuvad ikka šokolaadi ja krõpsu ostma."

5. Liiga varajane lõunasöögiaeg

Algkoolilaste koolilõuna on enamasti hommikul kella kümne paiku ning kodus korralikult hommikust söönud lapsel ei pruugi kõht sel kellaajal veel tühi olla.

„Tegelikult peaks lapsevanemate osalus koolielu korraldamises olema suurem. No miks peakski keegi enne kümmet hommikul lõunat süüa soovima? Mina küll sel ajal lõunat ei söö. Mitte kunagi. Mu lapsed ka mitte. Kooli vahetunnid tuleks siiski korraldada nii, et koolilõuna olekski lõuna. Tuleb leida lahendused, et söökla oleks puhas ja lõhnaks puhtalt. Ning õpetajad peaksid ilmtingimata sööma koos lastega, samal ajal. Sest eeskuju ON nakkav.
Ahjaa, ja et keegi „liider" teatab, et „öäkk ja nõme oled või", siis see on ju otseselt koolikiusu rubriik - järelikult on taas vaja õpetajail veidi tööd teha, et kliima oleks ok."

Hea lugeja, mis kell sinu algklassilaps koolilõunat sööb?
Kas oled kuulnud last toidu kvaliteedi või järjekordade üle kurtmas?
Avalda arvamust kommentaarides või saada pikem arvamusavaldus aadressile rahvahaal@eestielu.ee.