Minu arvates on kurvastav, et mitmed neist saavad kooli tulla ainult autoga. Võib-olla on see lapsele kõige turvalisem, kuid kahjuks pärsib see lapse iseseisvumist. On lapsi, kes juba aastaid koolis käinud ja pole kunagi sõitnud ühistranspordiga. Nii kasvab uus põlvkond, kes elab Tallinnas, kuid ei puutu tegelikult linna igapäevaeluga kokku. Autoaknast jääb elust väga ühekülgne mulje.

Kõige toredam oleks, kui kõik lapsed saaksid kooli jalutada. Jalutamine tekitab parema tunnetuse ümbruse suhtes - tekib side kodukohaga. Tõsi ta on, et kõik marsruudid pole lapsele jalutamiseks sugugi sobivad kohad - näiteks kui teekond pole pimedas valgustatud või suur maantee on otse kõrval.

Olen pärit väikelinnast ja minu kool asus 10 minuti kaugusel kodust. Igal hommikul läksin kooli koos pinginaabriga, kes elas kõrvalmajas. Koos oli lõbusam ja meil oli aega omi asju arutada (koolis jääb vaa aega teadagi napiks). Nüüd elavad minu lapse sõbrannast temast kaugel nii et nad ei saa teineteisel külas käia, rääkimata koos kooli minekust.

Teel olemisel on minu arvates sügav tähendus. Mõned aastad tagasi asus mu töökoht kodust pooletunnise bussisõidu kaugusel. Kui ma kodu lähedal tööl hakkasin käima, tundsin alguses lausa puudust sellest, et ma ei saa enam pikal sõidul omi mõtteid mõlgutada. See pooletunnine bussisõit hommikul ja õhtul oli minu oma aeg - üleminek tööpäevale ja õhtul väike paus enne koduseid toimetusi. Teel olemine (mitte siis auto roolis) annab võimaluse välja lülituda, mõtteid koguda ja võib-olla tuleb just siis mõni geniaalne idee.

Minu lootus on, et iga lapse koolitee oleks turvaline ja rahulik. Lapse kooli minnes ei muretsenud ma sellepärast, et laps hooletu oleks. Murelikuks teevad teised liiklejad - täiskasvanud. Lapsed ei oska ohte niimoodi ette näha nagu täiskasvanud. Minul endalgi on teinekord tegemist, et kõigi autojuhtide käitumist ette arvata. Lisaks on muidugi ohuks narkomaanid ja kahjuks on teisigi inimesi, kes lapsi tülitada võivad. Lapse koolitee on niisama turvaline nagu meid ümbritsev ühiskond. Kindlasti on meil palju arenguruumi.