Enne kui selle muutuse juurde jõuan, teen veel ühe ülestunnistuse: nimelt ei ole ma kunagi olnud tulihingeline talgukultuuri austaja ja järgija. Loomulikult olid mastaapsed "Teeme ära" koristustalgud mullegi põhijoontes sümpaatsed, aga pisut häiris ettevõtmise kampaanialikkus. Viimastel aastatel on igasuguseid talguid üldse palju olnud ja mulle tundub, et inimeste entusiasm iga hinna eest igal pool kaasa lüüa hakkab pisitasa raugema. Üldistamine on muidugi alati riskantne, aga peab möönma, et kuigi talgud on meile omased, on eestlased pigem ikka eelistanud suurele kollektiivile individuaalset toimetamist. Nii ka mina.

Ehk peitub põhjus ka selles, et olen nõukaaja laps ning mul on veel eredalt meeles propagandahõngulised leninlikud laupäevakud, kus nn hoogtöövorm oli sisust ja ka tulemusest olulisem.

Nüüd, tulles tagasi eelpool viidatud kogemuste ja sellest tulenevate järelduste juurde, arvan, et lihtsam ja õigem on järjepidevalt ja iga päev oma kodu ümbrust korrastada, mitte teha seda kampaaniaga mõned korrad aastas. Me ju ei korista ka oma eluaset viisil, et kutsume sõbrad-sugulased külla ja "teeme üheskoos ära". Ikka on mõistlik maha kukkunud saiapuru kohe kokku pühkida ja prügi välja viia siis, kui vastav kogumisnõu täis saab, mitte oodata, kui abikaasa talgud välja kuulutab. Miks peaks majaümbruse, lähima bussipeatuse või mõne muu ühiskondliku asutuse puhul teisiti käituma?

See kõlab ehk veidi paatoslikult, kuid olen aasta jooksul, mil vallas koristustöödel osalesin, muutunud aktiivseks ja koguni sekkuvaks kodanikuks. Kui keegi viskab minu juuresolekul jäätisepaberi või suitsukoni maha, siis lähen ja annan talle viisakalt, kuid tungivalt teada, et see ei ole õige teguviis. Samas annan endale aru, et kuigi ta ehk korjab seekord oma prügi üles, siis sisemisi hoiakuid ei pruugi see muuta. Selleks on ilmselt vaja tugevamat tõuget. Väga hea oleks näiteks see, kui omavalituse territooriumile end sisse registreeriv uus kodanik teeks mõne tunni ühiskondlikult kasulikku tööd oma valla või linna heaks. Mõistan, et see ei pruugi olla paljude jaoks kõige populaarsem ettepanek ja kohustuslikuks seda muuta ei saa. Samas võiks just Viimsi vald sellekohase vabatahtliku pilootprojekti algatada - olen kindel, et sellest sünniks palju positiivset nii valla heakorrale kui ka mainele. Kui Tartut kutsutakse juba aastaid heade mõtete linnaks, siis Viimsi saaks seeläbi tõeliseks heade tegude vallaks.