I Talihoole riigimaanteedel

Riigimaanteede talihoolet korraldavad Maanteeameti tellimusel hooldeettevõtjad, meil AS Tartumaa Teed. Kontaktisik Luunja teepiirkonna teemeister Arvo Must, telefonid 7303255, 5040634, e-posti aadress arvo.must@tartumaateed.ee. Talihoolduse korraldamisel on aluseks majandus- ja kommunikatsiooniministri 17.detsembri 2002 määrus nr 45 "Tee seisundinõuded" ja selle 22. novembri 2005 muudatus nr 139. Eelnimetatud õigusaktidega kehtestatakse maanteedele nõutavad seisunditasemed. Mida suurem on liiklus mingil maanteelõigul, seda kõrgem on nõutav seisunditase. Seisunditasemest oleneb jällegi tehtavate hooldustööde maht ja koosseis. Seisunditase 3 - kõik põhimaanteed ning lisaks tugi- ja kõrvalmaanteed alates aasta keskmisest liiklussagedusest 3000 autot ööpäevas. Meie vallas seisunditasemele ”3” vastavaid teid ei ole. Seisunditase 2 - tugi- ja kõrvalmaanteed alates aasta keskmise liiklussagedusega 1000 autot ööpäevas. Libedusetõrjet tehakse küll regulaarset, kuid eesmärgiks ei ole sõidujälgede lume- ja jäävaba hoidmine, tagada tuleb haardeteguri väärtus 0,25. Pikemad on ka hooldustsükli ajad – lumetõrjele 12 tundi alates lumesaju või tuisu lõpust ja libedustõrjele 8 tundi pärast libeduse tekkimist. Kella 21.00 – 7.00 on lubatud seisunditaseme ” 2” teel seisunditaseme ” 1” nõuded. Seisunditasemele” 2” vastab meie vallas Tõrvandi-Uniküla maantee lõik Tõrvandist Päkste külani ja Kaagvere – Roiu teelõik. Seisunditase 1 - piirdutakse üldjuhul lumetõrje tegemisega, libedustõrjet tehakse ainult ohtlikel teelõikudel, milleks on järsud tõusud, langused, raudteeületuskohtade lähedus vms, tagades haardeteguri väärtuse nendel lõikudel vähemalt 0,25. Muudel lõikudel toimub libedustõrje tegemine ainult erandlike olude korral, kui haardeteguri väärtus langeb alla 0,20. Lumetõrje tehakse hiljemalt 36 tunni jooksul pärast lumesaju või tuisu lõppu ja libedustõrjet 24 tunni jooksul libeduse tekkimisest arvates. Seisunditasemele” 1” vastavad kõik meie vallas ülejäänud riigimaanteed.

II. Talihoole valla- ja erateedel ning elamuteni viivatel teedel

Talihoolde tellijaks on Haaslava Vallavalitsus, kontaktisik majandus- ja keskkonnanõunik Jüri Raudseping, telefonid 7446527, 5094896, e-posti aadress jyri@haaslava.ee. Lumetõrjetöödeks on vald jaotatud kolmeks piirkonnaks:

I piirkond - valla kirde, ida ja kagu osa. Unikülast, Kitsekülast, Roiu alevikust, Kurepalu külast ida suunas jääv piirkond. Piirkonda jäävad Metsanurga, Koke, Kriimani, Paluküla ja Alaküla külad ning osa Unikülast. Töid teostab OÜ Männiku Piim. Kontaktisik Toomas Pungar, telefon 5267830.

II piirkond – valla lõuna osa. Reola –Hammaste maanteel Igevere külast Uniküla külani jäävast teelõigust lõuna suunas olev ala. Piirkonda jäävad Ignase ja Aadami külad ning osa Uniküla külast. Töid teostab OÜ Sulase PT. Kontaktisik Kalle Mölder, telefon 51 27 147.

III piirkond – valla kesk, lääne ja loode osa. Piirkonda jäävad Tõõraste, Lange, Aardla, Aardlapalu, Haaslava, Kurepalu, Mõra, Päkste, Uniküla, Kõivuküla ja Igevere külad, osa Uniküla külast ning Roiu alevik. Töid teostab OÜ Ojamaa Talu. Kontaktisik Juhan Ojamaa, telefon 52 33 643.

Töövõtjad on kohustatud teostama lumetõrjet selleks vastava korralduse saamisel tellijalt või kui langenud lumekihi paksus teedele ületab 15 cm. Sahkamise järgselt ei tohi koheva lumekihi paksus teel ületada 4 cm. Töövõtjad on kohustatud organiseerima lumetõrje töid vastavalt järgnevas loetelus ettenähtud kellaajaks:
- vallavalitsuse, Sillaotsa Kooli, Roiu kaupluseesise ja lasteaia parklates ning Roiu-Päkste kergliiklusteel ja juurdepääsuteedel riigimaanteedelt kella 07.00-ks;
- Roiu aleviku, Kurepalu, Aardla, Päkste ning Ignase külade teed ja tänavad hiljemalt 4 tunni jooksul peale lumesaju lõppu;

- kohalikel maanteedel ja tänavatel, Vooremäe Tervisekeskuse parklates ning avahooldusel olevate inimeste teedel hiljemalt 12 tunni jooksul peale lumesaju lõppu;
- erateedel hiljemalt 24 tunni jooksul peale lumesaju lõppu. Teede hooldajate eesmärk on anda endast parim. Lumetõrjetöödega soovitakse alati võimalikult kiiresti toime tulla, et lumetakistused teedel võimalikult vähe liiklemist häiriksid. Talihooldus näeb ette ilma riigimaanteedeta 223-l erineva pikkusega teel ja teelõigul lumetõrje teostamist. Enamasti tehakse hooldustöid pimedal ajal, kui tuul ja sadu vaibuvad. Tahtmatult võib siis lükkajal mõni teeots märkamata jääda. Samuti esineb juhtusid, kus enamiku teede sõidetavus on normaalne, aga üksik koht teel on täis tuisanud. Sellistel juhtudel helistage palun oma piirkonna lumetõrje tegijale või vallaametnikule.

Talv ja sellega kaasnev lumi ning libedus ei ole meie laiuskraadil mingi loodusõnnetus. On soovitatav, et iga liikleja arvestaks talvisel ajal kiiresti muutuda võivate liiklusoludega ning kohandaks oma liiklemisvajadusi vastavalt nendele. Enne teeleminekut tasuks alati tunda huvi sõiduolude kohta kuulates raadio uudistesaateid, külastades veebilehti www.mnt.ee ja www.balticroads.net või helistades Maanteeinfokeskusesse telefonil 678 1500 või 1510.

Teehooldemasinad ei jõua äkki sadanud lund tõrjuma kõikidesse kohtadesse korraga või hoida teid pidevalt puhtana kestva lumesaju ja tuisu jooksul. Ilusat talve ja normaalseid liiklemistingimusi kõigile!