Võru vallal on lumetõrjelepingud kümne firmaga ja korraga saab välja saata 15 traktorit. Kõige pikem ring ühe traktori kohta on 41 kilomeetrit ja kõige lühem 11 kilomeetrit.

„Kui on väga rasked tingimused, siis võib ühe ringi tegemine võtta 15 tundi ja rohkemgi,” tutvustas Ruuda lumelükkajate tööpõldu.

Raskeid tingimusi on tänavune talv loonud aga ohtrasti. Kaks suurt lumesadu on mõnegi pere hommikustes tööle, kooli ja lasteaeda mineku plaanides korrektiive teinud.

„Raiste külas oli üks teelõik kõige kauem kolm päeva läbimatu,” toob Ruuda kõige ekstreemsema näite.

Nii palju raha vallal ei ole, et keset tuisku traktorid teid puhastama saata. Korraldus lumelükkamist alustada antakse siis, kui tuisk on läbi. See tähendab, et ülimat operatiivsust ei olegi võimalik tagada.

„Küsimus polegi ainult rahas. Praeguse arvu traktoritega on võimatu kõikjale kiiresti jõuda — ressurss on piiratud,” lisas Ruuda.

Inimesed on arusaajad

Kelle plaane on lume uputus rikkunud, sellelt on muidugi nurinat kuuldunud, aga üldiselt on inimesed vallavanema sõnul olnud arusaajad.

Ta soovitas vaadata probleemi tasakaaluks ka lumelükkajate poolelt, kes peavad kogu talve iga päev teenuse pakkumiseks valmis olema. Võib aga juhtuda, et lund õieti polegi. Seepärast ei kiirusta teenuseosutajad ka masinaparki investeerima — ei ole kindel, kas raha õnnestub tagasi teenida.

Tänavune talv näitas, et praegu kasutada olevate trak torite jõust jääbki väheks: keskmise suurusega masinad ei jaksa suuri tuisuvaale lahti lükata.

Võimalusi tööd paremini korraldada on Ruuda sõnul siiski otsitud. Nii on plaanis võtta poole koormusega tööle inimene, kes teehooldust korraldab.

Peale selle on kavas soetada seadmed, mis võimaldavad lumetõrjetöödel arvuti abil silma peal hoida: vaadata kes millal välja sõitis, millal tagasi jõudis jne.

Alati on teretulnud ka vallakodanike asjalik info selle kohta, kus on teelõik, kust autoga läbi ei pääse.
_______________________________

■ Teetöid vallas rahastatakse kahest allikast: valla oma eelarvest ja riigieelarvest.

■ Tänavu on riigi eraldis 83 085 eurot (1,3 miljonit krooni), lisandub valla oma raha 51 129 eurot (800 000 krooni). Praegu on lubatud riigi raha kasutada ka teehoolduseks, varem oli sellega võimalik ainult teeremonti rahastada.